Dan svetog Florijana

Dan svetog Florijana


Sveti Florijan je, prema legendi, živio u rimskoj pokrajni Noricum, u današnjoj Austriji. Vjeruje se da je kao rimski časnik bio zadužen i za zaštitu od požara, odnosno da je zapovijedao vojnom jedinicom zaduženom za zaštitu od požara. Poznato je da je još od Augustovog doba (od 63. godine prije Krista do 14. godine poslije Krista) svaka rimska legija u svom sastavu imala i vojne vatrogasne jedinice, integrirane u manipole ili centurije (svaka legija sastojala se, između ostalog, od 30 manipola). Logore, utvrde i gradove starog Rima čuvale su straže (vigiliae) čiji je zadatak bio i zaštita od požara. 
 
Postoji više verzija legende o životu i smrti svetog Florijana, a autentičnom se smatra legenda nazvana "Passio st. Florijan" s kraja IX stoljeća. Ona ovako opisuje vrijeme i život svetog Florijana:
 
"Kršćane su progonili za vrijeme vladavine cara Dioklecijana i Maximusa. U to vrijeme, na obalnom području Norciuma, funkciju namjesnika obnašao je Aquilinus, koji je nakon dolaska u Lorch, s velikim žarom začeo "lov” na kršćane: četrdesetoricu njih je ulovio i nakon dugog mučenja bacio u tamnicu. Kad je za to saznao Florijan, u to vrijeme umirovljeni glavni činovnik, koji je tada živio u gradu Cetiumu (danas Zeiselmaur), požurio je u Lorch i sam izjavio da je kršćanin,. Saznavši za to, namjesnik je od njega zatražio da prinese žrtvu bogovima, što je Florijan odbio. Ostao je dosljedan tomu i kad su ga stavili na muke. Na kraju je pala presuda. Naredili su da ga se s kamenom oko vrata baci s mosta u rijeku Enns. Osoba, koja ga je gurnula u rijeku, oslijepila je, a rijeka se uplašila i izbacila mrtvo tijelo na hrid, gdje ga je jedan orao čuvao s krilima sklopljenim u obliku križa. Potom se pojavio svetac i pokazao jednoj ženi mjesto gdje se tijelo nalazilo. Nakon pojave sveca žena je upregla životinje i odvezla se do rijeke Enns gdje je pronašla mrtvo tijelo. U strahu od pogana, pokrila ga je slamom i granjem. Upregnute, žedne životinje toliko su se umorile putem do mjesta gdje se tijelo trebalo pokopati, da nisu mogle ni maknuti, tad se na ženinu molbu iz zemlje otvorio izvor iz kojeg i danas izvire voda; osvježene su životinje nastavile put i stale na mjesto koje je sveta označio. Zbog nemilosrdnih progona pokopali su ga brzo i kradomice. Nakon toga, kod groba su se zbila mnogobrojna čuda: zli duhovi su istjerani iz ljudi, bolesni su ozdravljivali i svaki je bolesni vjernik na tom mjestu nalazio olakšanje svojih muka. Onih 40 kršćana koje je sveti Florijan nastojao spasiti, umrlo je u tamnici. Sve se ovo dogodilo u blizini obale Norciuma u Lauriacumu, za vrijeme vladavine Dioklecijana i Maximusa, kada je Aqilinus bio namjesnikom". S obzirom da je život skončao utapanjem u rijeci, s vremenom je sveti Florijan postao i zaštitnikom od poplava. 
 
Sveti Florijan - zaštitnik od vatre!
 
Krajem VII stoljeća stanovnici provincije uz rijeku Enns štovali su svetog Florijana kao zaštitnika od najezde, paleži i pljačke Avara s istoka. Prvi zapis koji spominje svetog Florijana u ulozi zaštitnika od požara potječe od Martina Luthera (1483. - 1546.). "...do sad su obožavali sv. Laurentiusa kao sveca - zaštitnika od požara, a sad su ga zamijenili svetim Florijanom." Početkom XIX stoljeća, u doba kad su na području današnje Austrije, Mađarske, Njemačke, Hrvatske i drugih europskih zemalja osnovana brojna dobrovoljna vatrogasna društva, sveti Florijan prihvaćen je kao njihov zaštitnik. 
 
 

Premda se na području današnje Republike Hrvatske vatrogastvo spominje još od doba antike, snažan utjecaj na razvoj i organizaciju zaštite od požara imalo je Austro-ugarsko carstvo. Pod tim utjecajem je sveti Florijan prihvaćen za zaštitnika vatrogasaca. Međutim, u hrvatskim krajevima koji su bili pod talijanskom vlašću, zaštitnica vatrogasaca bila je sveta Barbara (Istra i kvarnerski otoci). Zanimljivo je da se u Italiji, u krajevima uz austrijsku granicu, kao zaštitnih dobrovoljnih vatrogasaca poštuje sveti Florijan, dok je sveta Barbara prihvaćena kao zaštitnica profesionalnih vatrogasaca.

 
 
Objavljeno, 04.05.2018.

Izvori: 
  • http://www.pompierivolontari.it/Sito/Varie/San%2520Floriano/San%2520Floriano.htm&prev=search
  • http://selo.hr/sveti-florjan/
web izvorima pritupljeno 03.05.2018. Dobrovoljnim darivanjem krvi vatrogasci obilježavaju svoj dan

Dobrovoljnim darivanjem krvi vatrogasci obilježavaju svoj dan
Kampus na Trsatu - Akcija sv. Florijan, 04. svibnja 2020. od 08:00 do 15:00 ...

Obilježavanje Dana vatrogastva

Obilježavanje Dana vatrogastva
Obavijest glavnog vatrogasnog zapovjednika ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Vatrogasno-spasilački centar Grobnik u borbi protiv Koronavirusa!

Vatrogasno-spasilački centar Grobnik u borbi protiv Koronavirusa!
Jelenjski vatrogasci u suradnji s Crvenim križem i Općinom Jelenje u borbi s epidemijom ...

Hrvatski vatrogasac predavač na glavnoj konferenciji INTERSHUTZ USA

Hrvatski vatrogasac predavač na glavnoj konferenciji  INTERSHUTZ USA
Dario Gauš uvršten u predavače na svjetskom sajmu za protupožarne i spasilačke opreme, opreme za civilnu zaštitu, sigurnost i sigurnosne službe. ...

Vatrogasni moto Klub „RED KNIGHTS - CROATIA I“

Vatrogasni  moto Klub „RED  KNIGHTS  - CROATIA  I“
Obilježena 12. godišnjica stradavanja vatrogasaca na Kornatu ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se