Glavni vatrogasni zapovjednik RH, Slavko Tucaković gost Teme dana HRT1

Glavni vatrogasni zapovjednik RH, Slavko Tucaković gost Teme dana HRT1


Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvtakske, Slavko Tucaković bio je gost "Teme dana" prvog programa Hrvatske radio televizije koja je posjetila Zapovjedno operativno središte u Divuljama kod Trogira. Uz glavnog vatrogasnog zapovjednika gost Teme dana bio je i brigadni general Krešo Tuškan.
 
Prošlogodišnji veliki požari raslinja poharali su srednju Dalmaciju i potaknuli su neke promjene u koordinaciji, vođenju i, na kraju, gašenju požara raslinja. Prva promjena dogodila je u siječnju ove godine kad je završeno uređenje i opremanje središta koje je s početkom ljetne sezone stavljeno u funkciju. U operativnom središtu prikupljaju se i obrađuju svi relevantni podaci te se donose odluke koje vatrogasnim zapovjednicima na terenu olakšavaju posao i pomažu im da brže i učinkovitije djeluju.
 
Iz svake situacije je moguće naučiti nešto novo, a brigadni general Tuškan je mišljenja da je najveća naučena lekcije iz prošlogodišnjih požara bila spoznaja da je potrebno izgraditi bolji sustav za upravljanje procesom, integracija svih čimbenika domovinske sigurnosti, integracija svih čimbenika koji imaju svoju ulogu u zaštiti od požara, njihovo zajedničko, združeno djelovanje kroz vatrogasno operativno zapovjedništvo i ekspertiza,  čime se dobiva na brzini reakcije na događaj.   
 
Borba protiv požara počinje s odgovornom protupožarnom preventivom, a kad preventiva podbaci potrebno je djelovanje sustava vatrogastva. Vlada Republike Hrvatske je najavila da će iz EU fondova biti izdvojeno 30 milijuna eura, namijenjenih unaprjeđenju vatrogastva. Slavko Tucaković je istaknuo da je svako ulaganje u vatrogastvo ulaganje u sigurnost naših građana ali i milijuna turista koji dolaze u Hrvatsku. Međutim, napomenuo je, ulaganje u vatrogastvo mora biti kontinuiran proces. Zapovjednik Tucaković je istaknuo da se radi na novom Zakonu o vatrogastvu koji će donijeti određene promjene. 


 
 Prijedlog novog Zakona u vatrogastvu bit će stavljen u širu raspravu i njime će se nastojati riješiti status dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca. Novim zakonom bi se riješilo i pitanje uvjeta za umirovljenja vatrogasaca ali i pitanje zdravstvene zaštite vatrogasaca. Najavljena je jedinstvena krovna organizacija i jedana linija zapovijedanja. 
 
 
Temu dana možete pogledati klikom na poveznicu
 
 
Objavljeno 21. kolovoza 2018.

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/457636/velika-uloga-zapovjedno-operativnog-sredista-u-divuljama
 

Čestitka župana Zlatka Komadine

Čestitka župana Zlatka Komadine
U povodu Dana vatrogastva - zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana ...

Dobrovoljnim darivanjem krvi vatrogasci obilježavaju svoj dan

Dobrovoljnim darivanjem krvi vatrogasci obilježavaju svoj dan
Kampus na Trsatu - Akcija sv. Florijan, 04. svibnja 2020. od 08:00 do 15:00 ...

Obilježavanje Dana vatrogastva

Obilježavanje Dana vatrogastva
Obavijest glavnog vatrogasnog zapovjednika ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Vatrogasno-spasilački centar Grobnik u borbi protiv Koronavirusa!

Vatrogasno-spasilački centar Grobnik u borbi protiv Koronavirusa!
Jelenjski vatrogasci u suradnji s Crvenim križem i Općinom Jelenje u borbi s epidemijom ...

Hrvatski vatrogasac predavač na glavnoj konferenciji INTERSHUTZ USA

Hrvatski vatrogasac predavač na glavnoj konferenciji  INTERSHUTZ USA
Dario Gauš uvršten u predavače na svjetskom sajmu za protupožarne i spasilačke opreme, opreme za civilnu zaštitu, sigurnost i sigurnosne službe. ...

Vatrogasni moto Klub „RED KNIGHTS - CROATIA I“

Vatrogasni  moto Klub „RED  KNIGHTS  - CROATIA  I“
Obilježena 12. godišnjica stradavanja vatrogasaca na Kornatu ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se