Međunarodna terenska vježba - IPA FLOODS - VARAŽDIN 2017

Međunarodna terenska vježba - IPA FLOODS - VARAŽDIN 2017


Međunarodna terenska vježba IPA FLOODS – VARAŽDIN 2017

Na području Varaždinske županije od 9. do 13. listopada 2017. održana je međunarodna terenska vježba IPA FLOODS – VARAŽDIN 2017.

Vježba IPA FLOODS – VARAŽDIN 2017 počela je 9. listopada stožernom vježbom (Table Top Exercise  -TTX) s karakteristikama zapovjedne vježbe (CPX), koja za cilj ima vježbanje postupaka traženja, nuđenja i primanja međunarodne pomoći u slučaju katastrofa. Dana 10. listopada pozornost je skrenuta na odabrana područja Varaždinske županije, gdje su sudionici modula civilne zaštite započeli samu vježbu. Scenarij vježbe uključuje teške poplave, čiji će intenzitet, razmjer i učinak biti okidač traženja međunarodne pomoći kroz Mehanizam Unije za civilnu zaštitu. 

 


Ovom vježbom testirano je djelovanje i interoperabilnost multinacionalnih modula civilne zaštite (CPMs) tipa: Modul za crpljenje visokog kapaciteta (High Capacity Pumping – HCP) i Modul za zadržavanje poplava (Flood Containment – FC) razvijen uz financijsku pomoć EU-a u sklopu Projekta IPA FLOODS – Lot 2.


 

U vježbi IPA FLOODS – VARAŽDIN 2017 sudjelovalo je više od pet stotina sudionika. Bilo je uključeno 190 pripadnika Modula, a potporu održavanju vježbe sa svojim stručnim kapacitetima pružili su sudionici iz Hrvatske (Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, vatrogasne postrojbe, pripadnici HGSS-a, Hrvatskog Crvenog križa, HEP, Hrvatskih voda, KPA Drava).


 

Vježba ujedno predstavlja završetak drugog dijela IPA FLOODS projekta, kojem je cilj povećati sposobnost država korisnica u razvoju učinkovitih nacionalnih sustava civilne zaštite te suradnja na području borbe protiv poplava na regionalnoj i europskoj razini (prevencija, pripravnost i odgovor). Jedan od ciljeva ovog projekta je i pružanje potpore državama korisnicama u izgradnji kapaciteta odgovora na poplave radi učinkovite provedbe Direktive za poplave Europske unije i to ustrojavanjem, opremanjem i osposobljavanjem višenacionalnih Modula civilne zaštite za postavljanje barijera za obranu od poplava i prepumpavanje vode te djelovanje u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.


 

Otprilike 50 profesionalnih djelatnika koji dolaze iz redova hrvatskih vatrogasaca, policije, nevladinih organizacija i medicinskih službi, zajedno sa 150 markiranata, pridružilo se timovima u Varaždinu, kako bi osigurali operativne uvjete kao i provedbu pravila sigurnosti i zaštite tijekom vježbe te podržali realističnu provedbu različitih scenarija.


Na vježbi je sudjelovao i član DVD-a Halubjan, Klaudijo Filčić, kao časnik za vezu dodijeljen je talijanskom modulu kojeg je činilo dvadesetak vatrogasaca s područja cijele regije Veneto.

 
 
Objavljeno: 18.10.2017.
.............................................................................
Fotografije: Klaudijo Filčić
Izvor: http://duzs.hr/terenska-vjezba-civilne-zastite-ipa-floods-varazdin-2017/
         (stranici pristupljeno 18.10.2017.)

Obavijest vatrogasnim organizacijama o stupanju na snagu Pravilnika o registru stvarnih vlasnika

Obavijest vatrogasnim organizacijama o stupanju na snagu Pravilnika o registru stvarnih vlasnika
Pozivaju se sve članice VZPGŽ da se detaljno upoznaju s obvezama propisanima Zakonom i Pravilnikom vezano za način i rokove upisa podataka o stvarnom vlasniku u ...

Spaljivanje biljnih ostataka loša je navika i prijetnja sigurnosti...

Spaljivanje biljnih ostataka loša je navika i prijetnja sigurnosti...
...ali i zdravlju. Emisije plinova nastalih spaljivanjem ozbiljno onečišćuju zrak i povećavaju zdravstvene rizike ...

Vatrogasna zajednica PGŽ na Twitteru

Vatrogasna zajednica PGŽ na Twitteru
Potražite nas na Twitteru Nazovi 193 @nazovi193
Brzi efikasni! Obratite se s povjerenjem ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Vatrogasni moto Klub „RED KNIGHTS - CROATIA I“

Vatrogasni  moto Klub „RED  KNIGHTS  - CROATIA  I“
Obilježena 12. godišnjica stradavanja vatrogasaca na Kornatu ...

Heroji u blizini

Heroji u blizini
Heroes Nearby - inovativni sustav za sigurnost i pomoć u zajednici koji vatrogasnu zajednicu vidi kao svoje prirodne partnere ...

Izložba amblema u Muzeju vatrogastva u Varaždinu

Izložba amblema u Muzeju vatrogastva u Varaždinu
U srijedu 5. lipnja u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvorena je izložba „Vatrogasni amblemi - mali simboli velikih heroja“ , kojom je predstavljen dio zbirke ko ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se