Međunarodni dan civilne zaštite - 01. ožujak

Međunarodni dan civilne zaštite - 01. ožujak


 
 
 
 

 

Odlukom Generalne skupštine ICDO-a (International Civil Defence Organization) 1990. godine proglašen je Svjetski dan civilne zaštite. Slavi se svake godine 1. ožujka. Ovaj dan obilježava stupanje na snagu Statuta ICDO-a kao međuvladine organizacije 1972. i ima dvije glavne svrhe:
  • da skrenu pažnju svjetskoj javnosti na vitalnu važnost civilne zaštite i podizanje svijesti o spremnosti i mjerama prevencije i samozaštite u slučaju nesreća ili katastrofa;

  • odati priznanje pripadnicima civilne zaštite, njihovoj požrtvovnosti i postignućima te priznanje svima odgovornima u borbi protiv katastrofa.
Obilježavanje Svjetskog dana civilne zaštite prigoda je da se na svim razinama održavaju konferencije, radio i televizijske emisije, otvoreni dani, prevencije katastrofa i simulacijske vježbe. Obilježavanje Svjetskog dana civilne zaštite prilika je za analizu razvoja civilne zaštite i tehničkih sredstava i opreme koji su trenutno na raspolaganju.
 
Razvoj nacionalne strukture civilne zaštite bitan je dio sustava koje države uspostavljaju kako bi se bile spremne suočiti se s mogućim katastrofama. Gotovo sve države svijeta su, u brojnim prilikama tijekom mnogih međunarodnih foruma, iskazale želju da razviju zajednički pristup i strategiju za suočavanje s katastrofama. Europska unija razvila je Mehanizam Unije za civilnu zaštitu. Glavna uloga Mehanizama Unije za civilnu zaštitu je olakšati suradnju država članica u intervencijama civilne zaštite u slučaju katastrofa.
 
Ovaj program pruža podršku naporima država članica usmjerenih na zaštitu, ponajprije ljudi, ali i okoliša i imovine, uključujući kulturnu baštinu u slučaju prirodnih katastrofa i tehnoloških ili ekoloških nesreća velikih razmjera.
 
Mehanizam Unije za civilnu zaštitu obuhvaća tri glavne faze ciklusa upravljanja u katastrofama: prevenciju, pripravnost i odgovor u slučaju katastrofe.
 
Svim pripadnicama i pripadnicima snaga civilne zaštite upućujemo iskrene čestitke, sa željom da svi zajedno unaprijedimo našu osposobljenost i pripravnost za odgovor u slučaju prirodnih i drugih nesreća i s nadom da će takvih nesreća biti što manje.
 
Objavljeno 01. ožujka 2019.

Dobrovoljnim darivanjem krvi vatrogasci obilježavaju svoj dan

Dobrovoljnim darivanjem krvi vatrogasci obilježavaju svoj dan
Kampus na Trsatu - Akcija sv. Florijan, 04. svibnja 2020. od 08:00 do 15:00 ...

Obilježavanje Dana vatrogastva

Obilježavanje Dana vatrogastva
Obavijest glavnog vatrogasnog zapovjednika ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Hrvatski vatrogasac predavač na glavnoj konferenciji INTERSHUTZ USA

Hrvatski vatrogasac predavač na glavnoj konferenciji  INTERSHUTZ USA
Dario Gauš uvršten u predavače na svjetskom sajmu za protupožarne i spasilačke opreme, opreme za civilnu zaštitu, sigurnost i sigurnosne službe. ...

Vatrogasni moto Klub „RED KNIGHTS - CROATIA I“

Vatrogasni  moto Klub „RED  KNIGHTS  - CROATIA  I“
Obilježena 12. godišnjica stradavanja vatrogasaca na Kornatu ...

Heroji u blizini

Heroji u blizini
Heroes Nearby - inovativni sustav za sigurnost i pomoć u zajednici koji vatrogasnu zajednicu vidi kao svoje prirodne partnere ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se