Na današnji dan, 05.ožujka 1629. godine, požar poharao franjevački samostan na Trsatu

Na današnji dan, 05.ožujka 1629. godine, požar poharao franjevački samostan na Trsatu


 
 
 
 
 
Davne 1629. godine, na današnji dan 05. ožujka, veliki požar je tijekom noći uništio Franjevački samostan na Trsatu. Sa samostanom je izgorjela i knjižnica i arhiva. Crkva Gospe Trsatske i crkvena oprema ostale su sačuvane. Istarski svećenik, trsatski gvardijan i provincijal Franjo Glavinić je nakon katastrofalnog požara govorio o osnivanju samostana. Glavinić do u pojedinosti opisuje požar, pa o posljedicama kaže: "Franjevačka provincija, najviše je oštećena uništenjem biblioteke i arhiva. Biblioteka je bila poznata i količinom i kakvoćom knjiga. I patri iz Bosne i oni iz Hrvatske, bježeći pred Turcima, sa sobom su na Trsat donosili odasvud knjige i dokumente da ih ondje osiguraju pred turskom najezdom. I ja sam mnoge knjige donio iz Španjolske kada sam ondje godine 1626. bio na generalnom kapitalu".
 
 
 
Bilo je u toj nesreći i sreće: spašena je — veli Glavinić — crkva, a došlo je do izgradnje novog, boljeg samostana. Obnovu samostana započeo je fra Mihael Kumar, kasniji pomoćni biskup u Ljubljani. Glavinić poduzima dugotrajnu obnovu cijelog kompleksa koja traje do 1691. 
 

 
Vatrogasni veteran i istraživač vatrogasne povijesti, Slavko Suzić prebirući po povijesnim spisima i Glavinićevoj Histiria Tersattana našao je zanimljiv i slikovit opis događaja u kojem je izgorio franjevački samostan na Trsatu.
 
Crkveni službenici uveli su u samostan nekoliko stolara koji su trebali raditi u radionici koja se nalazila unutar samostana. Oni su trebali raditi na njegovom proširenju uz razne popravke jer je bilo mnogo nedostataka koje je trebalo otkloniti". Treba napomenuti da je za gradnju samostana uglavnom korištena drvena građa. "Tih je dana puhala olujna, gotovo orkanska bura, uobičajena za Kvarner i ožujak", zapisao je Glavinić. 
 
"Drvodjelci su te dane i živjeli u samostanskoj radionici, fratri su im donosili hranu, a i vina nije nedostajalo. Zbog hladnoće bilo im je dopušteno naložiti vatru da se ugriju. Sama radionica bila je najviše izložena udarima bure. Te noći redovnici, njih dvadeset i dva člana redovničke obitelji, su čvrsto spavali, jer su u ponoć po običaju svog reda molili časoslav. Negdje oko tri sata ujutro, petog dana ožujka 1629. godine, umorni od posla, a možda i "zavedeni vinom", drvodjelci su čvrsto spavali kad je snažan udar bure otvorio je prozor njihove radionice te je bura raspirila vatru koja se prvo proširila po drvenariji radionice, a zatim susjedne sobe. Nitko u samostanu to nije primijetio. Bura je tolikom silinom raspirila vatru da je požar nezaustavljivo zahvatio cijeli samostan. Pučanstvo obližnjeg sela Trsat, iako je vidjelo veliki požar, bilo je nemoćno bilo što učiniti. Ondašnja oskudna oprema za gašenje kao što su drvene vedrice (sići) nije bila ni približno dovoljna za borbu protiv takvog silovitog požara. U to vrijeme voda je na Trsatu bila teško dostupna. Velike cisterne su napravljene tek nakon izgradnje novog trsatskog samostana. Cisterne su zadovoljavale potrebe samostana, hodočasnika i pučanstva Trsata". 
 
Najveća šteta koja je tada pogodila franjevačku provinciju bila je požarom uništena knjižnica. Nemoguće je nabrojati svu knjišku građu koja je nestala u plamenoj buktinji ali vrijedi izdvojiti vrijedne ljetopise i spise. Među njima, otkrio je Suzić, izdvajaju se „Medvedgradske uspomene" koje su trsatski franjevci zbog prodora Turaka sklonili jedno vrijeme u Medvedgradsku tvrđavu kraj Zagreba. Spisi su vraćeni u samostan tek nakon što su turci poraženi u bitci na Grobničkom polju "gdje svaki kamen na polju označava tursku glavu". Od spisa koji su izgorjeli vrijedi izdvojiti spise kojima je opisan put seljenja Svete kuće iz Nazareta na Trsat. iIzgorjelo je još mnogo vrijednih zapisa, matičnih knjiga koje je plamen do jutra progutao. 
 
Franjo Glavinić je opisujući ovaj događaj naveo da su se u požaru dogodila tri čuda;  
  • Prvo čudo i sreća bila je činjenica da u požaru nije bilo ozlijeđenih i nastradalih ljudi.
  • Drugo čudo bilo je to što je požar zaustavljen na pragu prostorije u kojoj je bila izložena slika Majke Božje Trsatske, a sama slika nije pretrpjela nikakva pštećenja.
  • Treće čudo označeno je gradnjom novog, današnjeg trsatskog samostana. 
Izvor: http://www.formula1-dictionary.net/rijeka_povijest_1625-1650.html 
Izvor: rijeka.hr > KRATKA POVIJEST TRSATA,
Također: FRANJO GLAVINIĆ: Historia Tersattana, str:288. i 289.,
Također: Wikipedia, Crkva Gospe Trsatske)
Fotografija: http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?f=55&t=2043&start=30
 
 

U nevolji nitko ne smije ostati sam

U nevolji nitko ne smije ostati sam
Riječki vatrogasci pomažu Zagrebu ...

Respiratorna zaštita, COVID-19 i filtarske polumaske – respiratori

Respiratorna zaštita, COVID-19 i filtarske polumaske – respiratori
Stručnjak za osobnu zaštitnu opremu, doc. dr. sc. Aleksandar Regent, dipl. ing. skreće nam pozornost na neke činjenice ...

Mjere zaštite od Koronavirusa

Mjere zaštite od Koronavirusa
Upute vatrogasnim organizacijama ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Vatrogasno-spasilački centar Grobnik u borbi protiv Koronavirusa!

Vatrogasno-spasilački centar Grobnik u borbi protiv Koronavirusa!
Jelenjski vatrogasci u suradnji s Crvenim križem i Općinom Jelenje u borbi s epidemijom ...

Hrvatski vatrogasac predavač na glavnoj konferenciji INTERSHUTZ USA

Hrvatski vatrogasac predavač na glavnoj konferenciji  INTERSHUTZ USA
Dario Gauš uvršten u predavače na svjetskom sajmu za protupožarne i spasilačke opreme, opreme za civilnu zaštitu, sigurnost i sigurnosne službe. ...

Vatrogasni moto Klub „RED KNIGHTS - CROATIA I“

Vatrogasni  moto Klub „RED  KNIGHTS  - CROATIA  I“
Obilježena 12. godišnjica stradavanja vatrogasaca na Kornatu ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se