Na današnji dan 10. kolovoza 1992.

Na današnji dan 10. kolovoza 1992.


 
 
 
 

Jedan od najopasnijih Riječkih požara posljednjih desetljeća ne po zahtjevnosti za gašenje, nego po opasnosti koju je mogao donijeti za građane Rijeke izbio je 10, kolovoza 1992. godine, nešto prije 10 sati u Luci na Gatu Vladimira Nazora, u velikoj u skladišnoj hladnjači "Frigo" koja je imala sustav hlađenja baziran na amonijaku. U požaru je izgorjela hladnjača površine 3.000 četvornih metara. U trenutku izbijanja požara u hladnjači su uglavnom bile uskladištene banane. Čak 1.867 tona banana bilo je uništeno u požaru.
 
 
 
 

U borbi protiv vatrene stihije, sudjelovalo je ukupno stotinjak vatrogasaca i čak osam remorkera, pet JPS-ovih, "Pollux", "Venus", "Rijavec", "Beli kamik" i "Aries" te tri iz Brodospasa, "Aliot", "Jaki" i "Niger", koji su se stjecajem okolnosti zatekli u Rijeci. Djelovanjem "topova" s remorkera sprječeno je širenje "oblaka" amonijaka u atmosferu, a time i velika opasnost za žitelje. Tadašnji gradonačelnik Rijeke, Slavko Linić, već je bio spreman izdati nalog za evakuaciju 24.000 riječana iz požaru najbližih mjesnih zajednica.
U manje od dva sata požar je ugašen. Ni do danas nije objavljeno službeno izvješće o uzroku požara.

 
 
 
Obavijest o požaru primili smo u 10.03 sati i za minutu i pol već smo bili kod skladišta, kaže Slavko Gauš, zapovjednik riječkih vatrogasaca, koji je 1992. vodio akciju gašenja hladnjače.– Izašli smo u akciju s maksimalnim snagama koje su uključivale 22 vatrogasca, dva navalna vozila, dvije cisterne, jedne autoljestve i više vozila za prijevoz ljudstva i opreme. Cilj je bio prije svega da se presječe požar, odnosno da vatra ne dođe do spremnika amonijaka. Budući da je vjetar puhao prema Rijeci, moglo se dogoditi da iznad grada nastane oblak amonijaka. U manjim količinama to može dovesti do opekotina i problema s disanjem, u većim do znatno ugroženog disanja, a u najvećim do smrti. Tek tada bi nastala velika panika u cijelom gradu. Ali srećom, uspjeli smo u našim nakanama, presjekli smo požar i malo kasnije stavili ga pod kontrolu. Do toga je došlo u 11.40 sati, a već oko podneva smo vozila počeli micati s mjesta nesreće, prisjeća se Gauš, koji je tog dana donio odvažnu odluku da nije potrebna evakuacija dijela grada. Civilna zaštita je bila spremna, tadašnji načelnik općine za savjet je pitao zapovjednika akcije... 


 
 
 

 Objavljeno, 10. kolovoza 2018.

Izvor: 
http://www.formula1-dictionary.net/rijeka_povijest_1975-2000.html
(Izvor: forum.nase-sidro.com > Topic: Požar hladnjače u luci Rijeka 10.08.1992., Također: youtube.com > Požar hladnjače Frigo Ri u luci Rijeka - YouTube, Također: Damir Drinkovic: Riječko pomorstvo - Kronologija, Izvadak iz ”Riječka Kronika – Cronologia Fiumana”)
 
Izvor fotografija:
http://vlakovi-ri-hr.4rumer.com/t388p75-remorker

Dario Gauš, zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke na konferenciji u Budimpešti

Dario Gauš, zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke na konferenciji u Budimpešti
Zamjenik zapovjednika riječkih vatrogasaca pozvan na međunarodnu konferenciju u Budimpeštu ...

Važna informacija u vezi loženja vatre na otvorenom prostoru!

Važna informacija u vezi loženja vatre na otvorenom prostoru!
Loženje vatre na otvorenom prostoru regulirano je Odlukom o loženju vatre. Informirajte se o uvjetima ...

Vatrogasna zajednica PGŽ na Twitteru

Vatrogasna zajednica PGŽ na Twitteru
Potražite nas na Twitteru Nazovi 193 @nazovi193
Brzi efikasni! Obratite se s povjerenjem ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Gašenje požara u zatvorenom prostoru

Gašenje požara u zatvorenom prostoru
Poziv zainteresiranima za sudjelovanje u programu usavršavanja vatrogasaca ...

5. prosinac - Međunarodni dan volontera

5. prosinac - Međunarodni dan volontera
Ne možemo živjeti samo za sebe.

Tisuću niti povezuje nas s ljudima koji nas okružuju.

(Herman Melville - autor Mobby Dicka) ...

Umjereno jak potres u blizini Opatije

Umjereno jak potres u blizini Opatije
Potres se osjetio na širem području Opatije i Rijeke ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se