Na današnji dan, 11. kolovoza 2003. godine

Na današnji dan, 11. kolovoza 2003. godine


 
 
 
 
 
 

 
 
Grmljavinsko nevrijeme koje je 11. kolovoza 2003. godine, oko 14:30 sati zahvatilo Istru i okolicu Rijeke i Opatije, izazvalo je trinaest požara na području opatijske rivijere i masiva Učke, s istarske strane. Protupožarna ophodnja opatijskih vatrogasaca koja nalazila se na zapadnim obroncima Učke, odmah je pristupila gašenju požara i zatražila pojačanje većeg broja vatrogasaca. Uobuzdavanju požara odmah su se pridružili dobrovoljni vatrogasci iz Lovrana i Mošćeničke Drage, a ubrzo potom i vatrogasci JVP Grada Rijeke te brojna dobrovoljna vatrogasna društva šireg područja Primorsko-goranske županije. Do ranih večernjih sati ugašeni su požari na brdu Zijavica - nad Mošćeničkom Dragom, Goloviku, Sisolu, predjelu Prodol i uvali Brestova u Istarskoj županiji, kojeg su gasili vatrogasci Opatije i Mošćeničke Drage. Istarski vatrogasci stavili su pod kontrolu požar kod Šušnjevice.  S obzirom da su požari na masivu Učke nastali na širokom i teško prohodnom području, zbog čega je vatrogascima bio otežan pristup do samog požara, u pomoć je pozvan i Canadair koji je započeo s gašenjem u 17:20 sati, a djelovao je do sumraka.  
 
 
 
 
U kasnim noćnim satima, preko 200 vatrogasaca Istarske i Primorsko-goranske županije veći je dio požarišta stavio pod nadzor, dok se dio požara, zbog vrlo opasnog i i teško prohodnog  terena, širio bez nadzora. Slijedeća tri dana, dnevno je preko 200 vatrogasaca s 40 vozila uz povremenu pomoć kanadera i helikoptera gasilo požar  na Učki. Konačno je 14. kolovoza u 23:00 sata požar lokaliziran i do jutra 15. kolovoza ugašen. U gašenju požara ukupno je sudjelovalo preko 700 vatrogasaca Primorsko-goranske županije, Istarske županije, pripadnika civilne zaštite, šumara Hrvatskih šuma, djelatnika Parka prirode Učka, namjenski organiziranih snaga oružanih snaga Republike Hrvatske i tadašnja interventno-desantna postrojba vatrogasaca MUP-a RH - ukupno preko 850 gasitelja. Epilog požara je izgorjelih 2.050 ha površine, od čega je u Primorsko-goranskoj županiji bilo svega 50 ha.
 
 
 
Objavljeno, 11.08.2018.

Fotografije:
Naslovna fotografija je vlasništvo Parka prirode Učka (autor - Želimir Gržančić)
Canadair - Novi list (autor Marin Aničić)
Učka u plamenu - arhiva VZPGŽ

Indeks opasnosti od požara raslinja za 15. listopad 2018.

Indeks opasnosti od požara raslinja za 15. listopad 2018.
Razred opasnosti od požara raslinja za ponedjeljak 15. listopada 2018. ...

Požari na jugu

Požari na jugu
Devetnaestorica vatrogasaca iz Primorsko-goranske županije u akciji gašenja požara u Kuli norinskoj ...

Vatrogasna zajednica PGŽ na Twitteru

Vatrogasna zajednica PGŽ na Twitteru
Potražite nas na Twitteru Nazovi 193 @nazovi193
Brzi efikasni! Obratite se s povjerenjem ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se