Na današnji dan, 28.ožujka 1975.

Na današnji dan, 28.ožujka 1975.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
DAN KOJI SE NE ZABORAVLJA ČETIRI DESETLJEĆA PROŠLO JE OD NAJVEĆE MIRONDOPSKE TRAGEDIJE U RIJEČKOJ POVIJESTI – POŽARA U SUŠAČKOM RODILIŠTU 28. OŽUJKA 1975. GODINE
 
Požar je kasno uočen tek kad je pala nagorjela prozorska roleta i kad je na tlo pala limena cijev. Buka iz sobe za novorođenčad upozorila je dvije medicinske sestre i jednu čistačicu koje su nalazile u susjednoj sobi, odijeljenoj pregradnim zidom. Procjenjuje se da je požar uočen tek između tri sata i tri sata i petnaest minuta. Dežurni liječnici koji su odmah obaviješteni o požaru pokušavali su s medicinskim sestrama ući u dječju sobu, ali zbog dima, potpunog mraka u sobi i visoke temperature nitko od njih nije uspio ući u požarom zahvaćenu sobu. Poziv vatrogascima upućen je iz bolnice u 03:15 sati, a vatrogasna ekipa stigla je u 3.23 sata. Nešto prije vatrogasaca na mjesto požara pristigla je i interventna patrola tadašnje milicije koja je bezuspješno pokušavala ući u opožarenu sobu pa je tek dolaskom vatrogasaca započelo spašavanje djece.
 
 
 
Istragom je utvrđeno da je od trenutka nastanka požara do dolaska vatrogasaca prošlo oko sat vremena, a dvadesetosmoro novorođenčadi ležalo je bespomoćno u sobi ispunjenom ispunjenoj dimom i plamenom. Po dolasku vatrogasaca iz sobe je izneseno petero preživjele djece, no dvoje djece je kasnije preminulo u tadašnjoj Klinici za dječje bolesti Kantrida. Od troje preživjele novorođenčadi dva dječaka su zadobila lakše ozljede i djevojčica koja u požaru zadobila teže ozljede lica i ruku. Njih troje je u nesreći imalo sreće što su se nalazili neposredno pod grijalicom. Njihove ozljede zadobivene su od požara ali su imali dovoljno kisika dok je ostala novorođenčad postupno ostajala bes kisika i bila ugušena dimom.
 
 

Nakon provedene istrage dežurna medicinska sestra proglašena je u ime naroda glavnim krivcem. "A bila je jako dobra sestra", istaknula je za Novi list majka preživjele djevojčice. Po njenom mišljenju, krivac za ovu tragediju bio je sustav. Bolnica je radi štednje gasila grijanje. Zbog toga je u dječjoj sobi instalirana grijalica kojom je u noćnim satima grijana soba.
 

Kratki spoj infracrvene grijalice
 
Policijska istraga pokazala je da je požar izazvan kratkim spojem infracrvene grijalice. Posljedica toga bila je taljenje metala i padanje užarenih čestica na krevetić koji je bio smješten ispod grijalice. Užarene čestice zapalile su posteljinu, pjenastu spužvu krevetića i plastične pregrade. Kada je vatra ojačala izazvala je taljenje plastične cijevi s kisikom što je dodatno raširilo požar. U zatvorenoj dječjoj sobi širio se zagušujući dim goruće plastike. Dim i visoka temperatura odveli su u smrt dvadesetpetero tek rođene djece. 
 
 
 

Kratki spoj na električnoj zidnoj grijalici izazvao je nezapamćenu tragediju u riječkom rodilištu na Sušaku. Dogodilio se to na današnji dan, oko 02:30 sati, 28. ožujka 1975. godine. Troje novorođenčadi preživjelo je požar. Kao uzroci požara navedeni su "krajnja nedisciplina i nepridržavanje propisa”, kako je istaknuto u zaključcima Izvršnog vijeća Sabora, tadašnje republičke Vlade Hrvatske. Dežurna medicinska sestra je zbog te tragedije završila na psihijatriji.
 

Objavljeno, 28.03.2018.
 

Izvor:
http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?p=23047
http://fluminensia.org/u-starom-susackom-rodilistu-izgorjelo-25-beba
Također: wikipedija

Spaljivanje biljnih ostataka loša je navika i prijetnja sigurnosti...

Spaljivanje biljnih ostataka loša je navika i prijetnja sigurnosti...
...ali i zdravlju. Emisije plinova nastalih spaljivanjem ozbiljno onečišćuju zrak i povećavaju zdravstvene rizike ...

Važna informacija u vezi loženja vatre na otvorenom prostoru!

Važna informacija u vezi loženja vatre na otvorenom prostoru!
Loženje vatre na otvorenom prostoru regulirano je Odlukom o loženju vatre. Informirajte se o uvjetima ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Heroji u blizini

Heroji u blizini
Heroes Nearby - inovativni sustav za sigurnost i pomoć u zajednici koji vatrogasnu zajednicu vidi kao svoje prirodne partnere ...

Trend puštanja lampiona u zrak nije baš bezazlena aktivnost

Trend puštanja lampiona u zrak nije baš bezazlena aktivnost
Portal Vatrogastvo.hr ukazuje na nedostatak svijesti o požarnim opasnostima u lokalnoj zajednici ...

Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija Nagrada Grada Opatije

Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija Nagrada Grada Opatije
Grad Opatija u povodu Dana Grada, odao priznanje svojim vatrogascima ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se