Na današnji dan, 29.11.1984. u Šoićima eksplozija na punilištu plina

Na današnji dan, 29.11.1984. u Šoićima eksplozija na punilištu plina


 
 
 
 
Dana 29.11.1984. godine oko 2:00 sata, na punilištu plina u vagon cisterne INA rafinerije nafte Rijeka, u Šoićima, došlo je do požara na vagon cisterni propan-butan plina, zapremine 17.000 litara.

Svega tri do četiri minute po dojavi požara, dvanaestorica rafinerijskih vatrogasaca došli su na mjesto događaja i započeli s postavljanjem cijevnih pruga i armatura za gašenje požara. Udaljenost vatrogasaca od vagon cisterne iznosila je svega tridesetak metara kad je došlo do BLEVE efekta i snažne eksplozije. Prema svjedočenju vođe grupe prvog voda ondašnje Profesionalne vatrogasne brigade Rijeka, Slavka Suzića, koji se u trenutku nalazio u vatrogasnom vozilu na Pećinama i jurio s ekipom u pomoć rafinerijskim vatrogascima, u tom je trenutku cijela Rijeka bila obasjana svjetlošću eksplozije, "kao u sred bijela dana".  

Na samom ulasku u Šoiće, riječki vatrogasci mimoišli su se s ambulantnim vozilom INA rafinerije Rijeka, u kojem su prevozili ozlijeđene vatrogasce u riječku bolnicu. Svih dvanaest vatrogasaca bili su teško ozlijeđeni eksplozijom. Na poprištu događaja riječki vatrogasci zatekli su potpuno razoreno punilište u plamenu koji je prijetio vagon cisternama u blizini.

 
 
Posebno dojmljiv bio je prizor gorućih zaštitnih odijela rafinerijskih vatrogasaca, razasutih po tlu i prizor ranjenog vatrogasca, posljednjeg iz smjene, kako jednom rukom vuče "top za gašenje požara" kako bi nastavio akciju gašenja požara.

 
Prva akcija riječkih vatrogasaca bila je doslovno odgurati vagon cisterne napunjene aromatskim ugljikovodicima, što dalje od požara, nakon čega su započeli s gašenjem požara i hlađenjem spremnika plina i ugljikovodika  koji su se nalazili neposredno uz mjesto događaja. Usporedo s naporima vatrogasaca u gašenju požara, rafinerci su cijelu noć preusmjeravali plin iz cjevovoda prema spremnicima plina. To je bio vrlo zahtjevan i složen proces jer je infrastruktura bila većim dijelom uništena ili teško oštećena. Rafinerijski inženjeri su vodom iz hidrantske mreže tlačili plin prema spremnicima, a tijekom tog procesa su se sporadično događale manje eksplozije "džepova" plina, koji se pogonjen vodom za tlačenje probio kroz oštećenu rafinerijsku infrastrukturu. Tim inženjera vodio je iskusni inženjer Samso.

Požar je ugašen u ranim jutarnjim satima, oko 6:00, a razmjeri eksplozije bili su vidljivi kad je svanulo. Motor manevarske lokomotive, težak oko dvije tone, odbačen je čak 40 metara od mjesta eksplozije. I osovina vagon cisterne s dvama kotačima odbačena je eksplozijom na udaljenost od nekoliko stotina metara.

Svih dvanaest rafinerijskih vatrogasaca preživjeli su teške ozljede ali se nikad nisu vratili na svoja radna mjesta.
 
 

Izvor podataka:
Slavko Suzić:
Izvor naslovne fotografije:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Rafinerija_nafte - stranici pristupljeno 29.11.2018.

Nazovi 193 - br. 24. prosinac 2019.

Nazovi 193 - br. 24. prosinac 2019.
Objavljen je novi broj glasnika "Nazovi 193" ...

Obavijest vatrogasnim organizacijama o stupanju na snagu Pravilnika o registru stvarnih vlasnika

Obavijest vatrogasnim organizacijama o stupanju na snagu Pravilnika o registru stvarnih vlasnika
Pozivaju se sve članice VZPGŽ da se detaljno upoznaju s obvezama propisanima Zakonom i Pravilnikom vezano za način i rokove upisa podataka o stvarnom vlasniku u ...

Spaljivanje biljnih ostataka loša je navika i prijetnja sigurnosti...

Spaljivanje biljnih ostataka loša je navika i prijetnja sigurnosti...
...ali i zdravlju. Emisije plinova nastalih spaljivanjem ozbiljno onečišćuju zrak i povećavaju zdravstvene rizike ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Vatrogasni moto Klub „RED KNIGHTS - CROATIA I“

Vatrogasni  moto Klub „RED  KNIGHTS  - CROATIA  I“
Obilježena 12. godišnjica stradavanja vatrogasaca na Kornatu ...

Heroji u blizini

Heroji u blizini
Heroes Nearby - inovativni sustav za sigurnost i pomoć u zajednici koji vatrogasnu zajednicu vidi kao svoje prirodne partnere ...

Izložba amblema u Muzeju vatrogastva u Varaždinu

Izložba amblema u Muzeju vatrogastva u Varaždinu
U srijedu 5. lipnja u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvorena je izložba „Vatrogasni amblemi - mali simboli velikih heroja“ , kojom je predstavljen dio zbirke ko ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se