Osposobljavanje rapskih vatrogasaca za spašavanje pri tehničkim intervencijama

Osposobljavanje rapskih vatrogasaca za spašavanje pri tehničkim intervencijama


Područna vatrogasna zajednica otoka Raba provela je usavršavanje pripadnika vatrogasnih postrojbi DVD-a Rab i DVD-a Lopar za spašavanje pri tehničkim intervencijama. Obuka je realizirana u suradnji VZPGŽ-om i Zavodom za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije – Ispostava Rab.

Obuka je trajala od 2. do 5. ožujka, a pristupilo joj je  30 rapskih vatrogasaca (po 15 iz svakog DVD-a). U instruktorskome timu koji je vodio obuku bili su: liječnica Silvestra Španjol Kurilić, voditeljica rapske ispostave Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a, ujedno i nacionalna instruktorica edukacijskih vježbi za doktore medicine  i medicinske sestre/tehničare izvanbolničke hitne medicinske službe, Ante Brajković, zamjenik zapovjednika vatrogasne postrojbe Hrvatskih autocesta te Milivoj Ličina, zapovjednik Područne vatrogasne zajednice otoka Raba.


Čak 18 različitih scenarija

U sklopu obuke, vatrogasci su odslušali osam sati teorijske nastave te prošli 30 sati vježbovnoga dijela na poligonu. U praktičnom dijelu vatrogasci su savladavali tehnike spašavanja iz dubina i s visina, upotrebu hidrauličnih i pneumatskih alata za spašavanje, pružanje prve pomoći, asistiranje hitnoj medicinskoj pomoći te rad na prometnim nesrećama. Visinske vježbe provedene su na području starogradske jezgre grada Raba te na području općine Lopar.  Rad u prometnim nesrećama uvježbavan je na poligonu Hotela Eva u Suhoj Punti. Tamo je bilo razrađeno 18 različitih scenarija, poput podlijetanja osobnog vozila pod teretno, bočnog udara u stablo, vozila na boku, prevrtanja vozila, vozila na litici, motorista pod vozilom, udara vozila u dalekovod i pada dalekovoda na vozilo, frontalnoga sudara i sl. U praktičnom radu sudjelovalo je šest ekipa po pet vatrogasaca, a svaka je ekipa izvršila spašavanje prema trima scenarijima. Na svakom scenariju je pored vatrogasaca radio i tim Hitne medicinske pomoći čiji su djelatnici pod vodstvom instruktorice Kurilić provodili uvježbavanje medicinskih protokola i postupaka.

 

 

Naglasak na koordinaciji svih žurnih službi

Takvim načinom rada nametnuta je potreba za koordinacijom vatrogasaca i medicinskog osoblja u radu prilikom spašavanja unesrećenih osoba, što se događa i u realnim situacijama. Rapski vatrogasci su uvježbavali različite tehnike spašavanja u prometnim nesrećama, poput stabilizacije vozila, podizanja vozila hidrauličnim i pneumatskim alatima, preklapanja krova, potpunog uklanjanja krova, odmicanja kontrolne ploče upotrebom razupora, preklapanja trupa vozila, rezanja podvozja vozila i sl. Tijekom vježbi, spašavatelji su nailazili i na nepredviđene situacije, npr. zapaljenje vozila, curenje benzina iz vozila i sl., koje su zahtijevale brzo i pravilno reagiranje.

 

Prema riječima zapovjednika Milivoja Ličine, obuka je uspješno završena. Ličina se ujedno zahvalio ostalim članovima instruktorskoga tima, kao i djelatnicima rapske Hitne medicinske pomoći, komunalnim društvima Dundovo d.o.o. i Lopar – Vrutak, rapskom Imperijalu te rapskoj ispostavi Elektroprimorja Rijeka, na tehničkoj i logističkoj pomoći pri realizaciji  stručnog osposobljavanja.

Objavljeno, 12. ožujka 2018. (V.R.T.)

Fotografije: Iz albuma Područne vatrogasne zajednice otoka Raba

Spaljivanje biljnih ostataka loša je navika i prijetnja sigurnosti...

Spaljivanje biljnih ostataka loša je navika i prijetnja sigurnosti...
...ali i zdravlju. Emisije plinova nastalih spaljivanjem ozbiljno onečišćuju zrak i povećavaju zdravstvene rizike ...

Važna informacija u vezi loženja vatre na otvorenom prostoru!

Važna informacija u vezi loženja vatre na otvorenom prostoru!
Loženje vatre na otvorenom prostoru regulirano je Odlukom o loženju vatre. Informirajte se o uvjetima ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Heroji u blizini

Heroji u blizini
Heroes Nearby - inovativni sustav za sigurnost i pomoć u zajednici koji vatrogasnu zajednicu vidi kao svoje prirodne partnere ...

Trend puštanja lampiona u zrak nije baš bezazlena aktivnost

Trend puštanja lampiona u zrak nije baš bezazlena aktivnost
Portal Vatrogastvo.hr ukazuje na nedostatak svijesti o požarnim opasnostima u lokalnoj zajednici ...

Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija Nagrada Grada Opatije

Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija Nagrada Grada Opatije
Grad Opatija u povodu Dana Grada, odao priznanje svojim vatrogascima ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se