Priznanje Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija

Priznanje Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija


 
 
 
 
 
Ovogodišnja deseta međunarodna konferencija "Sigurnost gradova SIGG 2018" koja se održava u Splitu 22. i 23. ožujka 2018. godine., posebno je značajna za opatijske vatrogasce. Naime, Hrvatski institut za urbanu sigurnost i časopis "Zaštita" dodijelili su posebno priznanje Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija za projekt "GIS cloud tehnologija u upravljanju zaštitom od požara". Ovo priznanje dodijeljeno je u okviru natječaja za "Najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice". Nagradu je dobio projekt Vukovarsko - srijemske županije, "Dr. Share". Međutim, Povjerenstvo za ocjenu prijavljenih projekata prepoznalo je vrijednost opatijskog projekta jer on predstvalja jednu od prvih primjena suvremenih IT aplikacija GIS cloud tehnologije.
 

Opatijski vatrogasci su pioniri u korištenju napredne GIS cloud tehnologije, kojom je značajno unaprjeđen proces upravljanja i provedbe preventivnih mjera zaštite od požara na liburnijskom području, koje obuhvaća općine Matulji, Lovran i Mošćenička Draga te područje Grada Opatije. Koristeći GIS cloud tehnologiju putem niza aplikacija koje su im na raspolaganju, opatijski vatrogasci prikupljaju podatke s terena i u realnom vremenu obrađuju i ažuriraju prikupljene informacije te ih koriste u upravljanju događajima na kojima su angažirani. Treba napomenuti da putem aplikacija koje koriste GIS cloud tehnologiju, opatijski vatrogasci sve prikupljene i obrađene podatke mogu dijeliti sa suradnicima i grupama korisnika. Korištenje aplikacije je jednostavno, te se sustavu može lako pristupiti putem smart uređaja.
 
 
U sklopu konferencije, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Opatija, Gordan Filinić i viša stručna suradnica za informatiku Grada Opatija, Francesca Gržinić Kuljanac, danas 23. ožujka, nagrađeni projekt predstavljaju predavanjem  "Upotreba GIS cloud tehnologije u upravljanju zaštitom od požara na području grada Opatije i Liburnije"
 

Značajnost prostornih podataka je nemjerljiva, a u slučaju očuvanja života, imovine i okoliša od požara, ali i drugih opasnosti jest zbilja neprocjenjiva. Kombinacijom podrške Hrvatske vatrogasne zajednice koja daje osnovu u vidu programske podrške sustava za praćenje vozila (skup alata koji omogućuju praćenje i navođenje vatrogasaca tijekom vatrogasnih intervencija), Grada Opatije i lokalnog komunalnog društva koji raspolažu opsežnom količinom prostornih podataka, Javna vatrogasna postrojba Opatija razvila je zavidan i detaljan sustav za upravljanje prostornim podacima u svrhu bolje učinkovitosti prilikom organizacije spašavanja, ali i prevencije, što će na prezentaciji biti prikazano na studiji slučaja uživo.
  

 
Objavljeno, 23. ožujka 2018.

Dario Gauš, zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke na konferenciji u Budimpešti

Dario Gauš, zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke na konferenciji u Budimpešti
Zamjenik zapovjednika riječkih vatrogasaca pozvan na međunarodnu konferenciju u Budimpeštu ...

Važna informacija u vezi loženja vatre na otvorenom prostoru!

Važna informacija u vezi loženja vatre na otvorenom prostoru!
Loženje vatre na otvorenom prostoru regulirano je Odlukom o loženju vatre. Informirajte se o uvjetima ...

Vatrogasna zajednica PGŽ na Twitteru

Vatrogasna zajednica PGŽ na Twitteru
Potražite nas na Twitteru Nazovi 193 @nazovi193
Brzi efikasni! Obratite se s povjerenjem ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Gašenje požara u zatvorenom prostoru

Gašenje požara u zatvorenom prostoru
Poziv zainteresiranima za sudjelovanje u programu usavršavanja vatrogasaca ...

5. prosinac - Međunarodni dan volontera

5. prosinac - Međunarodni dan volontera
Ne možemo živjeti samo za sebe.

Tisuću niti povezuje nas s ljudima koji nas okružuju.

(Herman Melville - autor Mobby Dicka) ...

Umjereno jak potres u blizini Opatije

Umjereno jak potres u blizini Opatije
Potres se osjetio na širem području Opatije i Rijeke ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se