U Hrvatskom Saboru održan okrugli stol "Ljudska prava, vatrogastvo i civilna zaštita: Što smo naučili u požarnoj sezoni?"

U Hrvatskom Saboru održan okrugli stol


Što smo naučili u požarnoj sezoni?
 
 
 
Opremljenost vatrogasaca i njihov status, prevencija požara, edukacija stanovnika i njihovo informiranje te zakonodavni okvir koji regulira sustave vatrogastva i civilne zaštite bili su dio tema okruglog stola „Ljudska prava, vatrogastvo i civilna zaštita: Što smo naučili u požarnoj sezoni?", koji je pučka pravobraniteljica Lora Vidović organizirala u Hrvatskom saboru.
 
Pravobraniteljica Lora Vidović
Lora Vidović 
 
„Rizične situacije poput požara, poplava i potresa ugrožavaju ljudska prava - na život, zdravlje, očuvanje prirode i okoliša, imovinska prava, pravo na pristup informacijama. Zato su nam potrebne kvalitetne javne politike, pa se nadam da će njihovoj pripremi doprinijeti i ova rasprava", istaknula je pravobraniteljica Vidović.
 
„Bila je ovo iznimno složena i teška godina. To najbolje ilustriraju podaci koji govore kako su protupožarne snage MORH-a u 2016. imale 937 sati leta, dok ih je u 2017. bilo čak 2633", naveo je državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić.
 
Tomislav Ivić
 
Željko Sutlar, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Državne uprave za zaštitu i spašavanje, najavio je izmjene Zakona o sustavu civilne zaštite, ali i istaknuo nejasnoće oko kategoriziranja elementarnih nepogoda i velikih nesreća ili katastrofa. U našem društvu vlada loša požarna kultura – područja su zapuštena, imovinsko-pravni odnosi su nesređeni, a u takvim uvjetima svaki požar može postati velik, smatra predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.
 

 
Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Ante Sanader poručuje kako je požara bilo i bit će ih u budućnost, pa i onih velikih, sve dok je "stanje ovakvo", odnosno dok građani podcjenuju opasnost, dok su poljoprivredne površine neočišćene, divlji deponiji nerješeni...
U Dalmaciji su poljoprivredne površine zapuštene, sve je "džungla", pa kad zapuše bura svaki se mali požar može pretvoriti u katastrofu, upozorava Sanader. 

 

Ante Sanader i Željko Sutlar
 


 
Posebnost ovogodišnje požarne sezone svojim je podacima potvrdio i zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Željko Sutlar.
 
U priobalju, u više od 3700 požara na otvorenom prostoru do sada je opožareno preko 85 tisuća hekatra, u cijeloj državi bilo je 5200 požara i više od sto tisuća hektara opožarene površine, naveo je Sutlar. Usporedbe radi, u najtežim godinama kroz cijelu bi se godinu opožarilo oko 35 tisuća hektara.

 
„Vatrogasni zapovjednik ne smije donositi odluke u strahu od troškova koje one mogu izazvati ili sankcija u slučaju greške", upozorio je Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, koji smatra kako je nužno institucionalizirati sustav vatrogastva, odnosno osnovati jedinstveno krovno državno tijelo, te maksimalno zaštiti one koji taj sustav i čine.
 
Goran Franković
 
Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, jedne od tri temeljne snage sustava civilne zaštite, rekao je kako je nužno da sustav bude preventivan, a ne reaktivan.
 
 Vinko Prizmić

U ime građana Splita, Đordana Barbarić i Blanka Čop navele su kako je nedostatak informacija tijekom požara u tom gradu u srpnju, doveo do osjećaja ugroženosti i kolektivnog straha. Zato su apelirale na sve nadležne institucije da u svoje planove uključe i krizno komuniciranje, kako bi građani bili pravovremeno i potpuno informirani.
 
Đordana Barbarić i Blanka Čop
 
 
Pravobraniteljica Vidović dodala je kako bi takav pristup zasigurno ojačao i povjerenje građana u institucije. Zaključno je najavila da će nastaviti pratiti istaknute probleme i preporukama utjecati na unaprjeđenje sustava vatrogastva i civilne zaštite, posebice kroz izmjene propisa i izvješća Hrvatskom saboru.
 
.....................................................................................................................................................................................
Tekst i fotografije preuzete s mrežne stranice pučke pravobranoteljice: http://ombudsman.hr/hr/zas/clz/1152-sto-smo-naucili-u-pozarnoj-sezoni
 
Drugi izvori: http://slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/508813/ante-sanader-o-katastrofalnim-pozarima-dalmacija-je-poput-dzungle-bit-ce-toga-jos

REPUBLIC OF CROATIA HOSTS EU INTERNATIONAL EXERCISE “CRES MODEX 2019“

REPUBLIC OF CROATIA HOSTS EU INTERNATIONAL EXERCISE  “CRES MODEX 2019“
From April 7-10, 2019 a large-scale international firefighting exercise “CRES MODEX 2019” will be held on the island of Cres. There will be more than 300 partic ...

REPUBLIKA HRVATSKA DOMAĆIN VELIKE MEĐUNARODNE VJEŽBE EUROPSKE UNIJE „CRES MODEX 2019“

REPUBLIKA HRVATSKA DOMAĆIN VELIKE MEĐUNARODNE VJEŽBE EUROPSKE UNIJE „CRES MODEX 2019“
Od 7. do 10. travnja na otoku Cresu održat će se velika međunarodna vatrogasna vježba Europske unije, „CRES MODEX 2019“. Na vježbi će biti više od 300 sudionika ...

Spaljivanje biljnih ostataka loša je navika i prijetnja sigurnosti...

Spaljivanje biljnih ostataka loša je navika i prijetnja sigurnosti...
...ali i zdravlju. Emisije plinova nastalih spaljivanjem ozbiljno onečišćuju zrak i povećavaju zdravstvene rizike ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

9. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju

9. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju
Mali Lošinj će 6. travnja 2019. biti u znaku vatrogasaca sportaša. Ne propustite ovaj događaj!
...

Heroji u blizini

Heroji u blizini
Heroes Nearby - inovativni sustav za sigurnost i pomoć u zajednici koji vatrogasnu zajednicu vidi kao svoje prirodne partnere ...

Trend puštanja lampiona u zrak nije baš bezazlena aktivnost

Trend puštanja lampiona u zrak nije baš bezazlena aktivnost
Portal Vatrogastvo.hr ukazuje na nedostatak svijesti o požarnim opasnostima u lokalnoj zajednici ...

Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija Nagrada Grada Opatije

Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija Nagrada Grada Opatije
Grad Opatija u povodu Dana Grada, odao priznanje svojim vatrogascima ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se