U Hrvatskom Saboru održan okrugli stol "Ljudska prava, vatrogastvo i civilna zaštita: Što smo naučili u požarnoj sezoni?"

U Hrvatskom Saboru održan okrugli stol


Što smo naučili u požarnoj sezoni?
 
 
 
Opremljenost vatrogasaca i njihov status, prevencija požara, edukacija stanovnika i njihovo informiranje te zakonodavni okvir koji regulira sustave vatrogastva i civilne zaštite bili su dio tema okruglog stola „Ljudska prava, vatrogastvo i civilna zaštita: Što smo naučili u požarnoj sezoni?", koji je pučka pravobraniteljica Lora Vidović organizirala u Hrvatskom saboru.
 
Pravobraniteljica Lora Vidović
Lora Vidović 
 
„Rizične situacije poput požara, poplava i potresa ugrožavaju ljudska prava - na život, zdravlje, očuvanje prirode i okoliša, imovinska prava, pravo na pristup informacijama. Zato su nam potrebne kvalitetne javne politike, pa se nadam da će njihovoj pripremi doprinijeti i ova rasprava", istaknula je pravobraniteljica Vidović.
 
„Bila je ovo iznimno složena i teška godina. To najbolje ilustriraju podaci koji govore kako su protupožarne snage MORH-a u 2016. imale 937 sati leta, dok ih je u 2017. bilo čak 2633", naveo je državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić.
 
Tomislav Ivić
 
Željko Sutlar, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Državne uprave za zaštitu i spašavanje, najavio je izmjene Zakona o sustavu civilne zaštite, ali i istaknuo nejasnoće oko kategoriziranja elementarnih nepogoda i velikih nesreća ili katastrofa. U našem društvu vlada loša požarna kultura – područja su zapuštena, imovinsko-pravni odnosi su nesređeni, a u takvim uvjetima svaki požar može postati velik, smatra predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.
 

 
Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Ante Sanader poručuje kako je požara bilo i bit će ih u budućnost, pa i onih velikih, sve dok je "stanje ovakvo", odnosno dok građani podcjenuju opasnost, dok su poljoprivredne površine neočišćene, divlji deponiji nerješeni...
U Dalmaciji su poljoprivredne površine zapuštene, sve je "džungla", pa kad zapuše bura svaki se mali požar može pretvoriti u katastrofu, upozorava Sanader. 

 

Ante Sanader i Željko Sutlar
 


 
Posebnost ovogodišnje požarne sezone svojim je podacima potvrdio i zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Željko Sutlar.
 
U priobalju, u više od 3700 požara na otvorenom prostoru do sada je opožareno preko 85 tisuća hekatra, u cijeloj državi bilo je 5200 požara i više od sto tisuća hektara opožarene površine, naveo je Sutlar. Usporedbe radi, u najtežim godinama kroz cijelu bi se godinu opožarilo oko 35 tisuća hektara.

 
„Vatrogasni zapovjednik ne smije donositi odluke u strahu od troškova koje one mogu izazvati ili sankcija u slučaju greške", upozorio je Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, koji smatra kako je nužno institucionalizirati sustav vatrogastva, odnosno osnovati jedinstveno krovno državno tijelo, te maksimalno zaštiti one koji taj sustav i čine.
 
Goran Franković
 
Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, jedne od tri temeljne snage sustava civilne zaštite, rekao je kako je nužno da sustav bude preventivan, a ne reaktivan.
 
 Vinko Prizmić

U ime građana Splita, Đordana Barbarić i Blanka Čop navele su kako je nedostatak informacija tijekom požara u tom gradu u srpnju, doveo do osjećaja ugroženosti i kolektivnog straha. Zato su apelirale na sve nadležne institucije da u svoje planove uključe i krizno komuniciranje, kako bi građani bili pravovremeno i potpuno informirani.
 
Đordana Barbarić i Blanka Čop
 
 
Pravobraniteljica Vidović dodala je kako bi takav pristup zasigurno ojačao i povjerenje građana u institucije. Zaključno je najavila da će nastaviti pratiti istaknute probleme i preporukama utjecati na unaprjeđenje sustava vatrogastva i civilne zaštite, posebice kroz izmjene propisa i izvješća Hrvatskom saboru.
 
.....................................................................................................................................................................................
Tekst i fotografije preuzete s mrežne stranice pučke pravobranoteljice: http://ombudsman.hr/hr/zas/clz/1152-sto-smo-naucili-u-pozarnoj-sezoni
 
Drugi izvori: http://slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/508813/ante-sanader-o-katastrofalnim-pozarima-dalmacija-je-poput-dzungle-bit-ce-toga-jos

Dario Gauš, zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke na konferenciji u Budimpešti

Dario Gauš, zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke na konferenciji u Budimpešti
Zamjenik zapovjednika riječkih vatrogasaca pozvan na međunarodnu konferenciju u Budimpeštu ...

Važna informacija u vezi loženja vatre na otvorenom prostoru!

Važna informacija u vezi loženja vatre na otvorenom prostoru!
Loženje vatre na otvorenom prostoru regulirano je Odlukom o loženju vatre. Informirajte se o uvjetima ...

Vatrogasna zajednica PGŽ na Twitteru

Vatrogasna zajednica PGŽ na Twitteru
Potražite nas na Twitteru Nazovi 193 @nazovi193
Brzi efikasni! Obratite se s povjerenjem ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Gašenje požara u zatvorenom prostoru

Gašenje požara u zatvorenom prostoru
Poziv zainteresiranima za sudjelovanje u programu usavršavanja vatrogasaca ...

5. prosinac - Međunarodni dan volontera

5. prosinac - Međunarodni dan volontera
Ne možemo živjeti samo za sebe.

Tisuću niti povezuje nas s ljudima koji nas okružuju.

(Herman Melville - autor Mobby Dicka) ...

Umjereno jak potres u blizini Opatije

Umjereno jak potres u blizini Opatije
Potres se osjetio na širem području Opatije i Rijeke ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se