Završeno osposobljavanje instruktora za gašenje požara u zatvorenom prostoru

Završeno osposobljavanje instruktora za gašenje požara u zatvorenom prostoru


 
 
 
 
 
 
Jedna od značajnih opasnosti s kojima se suočavaju vatrogasci u akcijama gašenja požara u građevinskim objektima, ali i osobe koje se nalaze u njima, jest mogućnost iznenadnog povećanja intenziteta gorenja i razbuktavanja požara kroz pojave kao što su flashover ili backdraught
 
Vatrogasci moraju biti u stanju prepoznati ponašanje požara, procjenjivati uvjete u prostoru zahvaćenim požarom i donositi odluke o tome hoće li i na koji način djelovati. Odgovarajuća obuka vatrogasaca jedan je od izazova svake vatrogasne organizacije. Cilj svake obuke je povećanje učinkovitosti i sigurnosti vatrogasaca. 
 
 

Obuka vatrogasaca u programu "Vrući trening" dio je obrazovnog procesa koji osigurava bitne temelje znanja, vještina i razumijevanja u odnosu na dinamički proces razvoja i ponašanja požara u određenom okruženju, npr. odjeljku jednog građevinskog objekta. U obuci vatrogasaca poseban naglasak daje se i na naglašene zdravstvene rizike pri obavljanju zadaća, npr. toplinski stres, kratkoročan i dugoročan utjecaj produkata gorenja na vatrogasce. Sigurnost i dobrobit vatrogasaca počiva i na korištenju osobne zaštitne opreme, opremanju vatrogasaca za učinkovito i sigurno obavljanje svojih uloga, postupanju s opremom za gašenje, osobnom zaštitnom opremom i održavanjem opreme nakon akcija gašenja požara.
 

 
 
Ova vrsta treninga u jednom dijelu ima karakter opasne djelatnosti i izvodi se u strogo kontroliranim uvjetima, uz visoke mjere sigurnosti. Stoga je vrlo važno da trening vode osobe koje razumiju složenu "arhitekturu" obučavanja vatrogasaca i razumiju koje su opasnosti prisutne. Izvođenje obuke zahtijeva i pomno planiranje. Da bi se učinkovito planiralo treba biti svjestan prilika u kojima će se ostvariti plan rada, postaviti ciljeve, analizirati pretpostavke planiranja, identificirati moguće alternative, izraditi planove za pojedine segmente treninga, te predvidjeti troškove realizacije planova.
 

 
Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije prepoznaje važnost obučavanja i uvježbavanja vatrogasaca te potiče osobni razvoj svakog pojedinca u vatrogasnim organizacijama. Obučeni i motivirani instruktori temelj su svake obuke. Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije dobila je novih 11 instruktora, sposobnih prenositi svoja znanja i vještine na dobrovoljne i profesionalne vatrogasce PGŽ.
  
 
 
 
Objavljeno, 27. studenog 2017.  
Dopunjeno, 05. prosinca 2017.
 

15. stručni skup vatrogasaca

15. stručni skup vatrogasaca
Pozivamo zainteresirane osobe da prijave stručni rad iz područja vatrogastva koji žele prezentirati na ovom skupu ...

Važna informacija u vezi loženja vatre na otvorenom prostoru!

Važna informacija u vezi loženja vatre na otvorenom prostoru!
Loženje vatre na otvorenom prostoru regulirano je Odlukom o loženju vatre. Informirajte se o uvjetima ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se