COVID19 - Zaštitne maske

COVID19 - Zaštitne maske


 
 
 
 
 
 
 
DOC A
 
Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, Mladen Šćulac, u suradnji s Dinkom Jurjevićem, predavačem na Veleučilištu Rijeka, u svom stručnom radu obradili su aktualnu temu korištenja maski u svrhu zaštite od sveprisutnog koronavirusa COVID-19. S obzirom na nedavne prosvjede i okupljanja protiv obaveze korištenja maski, te tvrdnji tzv "antimaskera" da maske sadrže i neke štetne tvari, autori su u svom radu dali i poseban osvrt na potencijalne štetne tvari koje sadržava materijal od kojeg je izrađena zaštitna maska. Rad možete pročitati klikom na POVEZNICU.  
 
 
 
Maske su, prema tvrdnji WHO, od „nepotrebne zaštite" proglašene obavezom. Stručnjaci sigurnosti su od prvog dana znali da će do toga doći. Naime, opće je poznato da u situacijama kada se rizik ne može smanjiti drugim sredstvima preostaje samo uporaba osobne zaštitne opreme. 


M.Šćulac / D. Jurjević (Stručni rad o zaštitnim maskama primjenjivima za COVID 19, s osvrtom na štetne sastojke maski)

 

 
 
 
 

Maske su se pokazale kao ključna mjera za suzbijanje prijenosa COVID-19 i spašavanje života. Brojne zdravstvene agencije i dalje preporučuju zdravstvenim radnicima, osobito onima koji njeguju ili pružaju zdravstvene usluge osobama za koje se sumnja ili kod kojih je potvrđena zaraza COVID-19, da nose medicinske maske ili respiratore koji zadovoljavaju standarde N95 ili FFP2 ili FFP3 ili ekvivalentne. Preporučeno je i korištenje maski za sve osobe (osoblje, pacijente, posjetitelje, pružatelje usluga i druge) unutar zdravstvene ustanove. Općoj javnosti savjetovano je nošenje nemedicinskih maski u zatvorenim i vanjskim prostorima. Međutim, pojedincima/osobama s većim rizikom od teških komplikacija uzrokovanih COVID-19 (osobe starije od 60 godina i onim osobama koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, kroničnih bolesti pluća, karcinoma, cerebrovaskularnih boleste ili imunosupresija), savjetuje se da nose medicinske maske kada nije moguće držati fizička udaljenost od najmanje 1 metra.
 
Dinko Jurjević, mag.sig., istražio je problematiku korištenja maski i ustvrdio da je izostala izrada procjene rizika za pojedine situacije u radnoj i urbanoj sredini. O tome je napisao stručni rad pod naslovom "Stručni rad o zaštitnim maskama primjenjivima za COVID-19".
 

 
Objavljeno, 29. 10. 2021.

Fotografije:
1. Internet - medicinskasestra.eu
2. Stručni rad o zaštitnim maskama primjenjivima za COVID-19


Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Teme 17. Stručnog skupa vatrogasaca

Teme 17. Stručnog skupa vatrogasaca
Pogledajte program ovogodišnjeg stručnog skupa vatrogasaca ...

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju
Mali Lošinj će 8. listopada 2022. biti u znaku vatrogasaca sportaša. Ne propustite ovaj događaj! ...

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji
Zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke, Dario Gauš na Dnevniku Nova TV ...

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu
Informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice; Područje primjene i novi pravilnik NN 80/2021 - ...

Akcija "Za Hrvatsku bez pasa na lancu"

Akcija
Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se