Dana 5. lipnja 1876. konstituirana prva krovna organizacija hrvatskih vatrogasaca

Dana 5. lipnja 1876. konstituirana prva krovna organizacija hrvatskih vatrogasaca


 
Naslovnica: Članovi središnjeg odbora Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice 1895 (u sredini sjedi Đ. Deželić, drugi zdesna stoji M. Kolarić)
 
 
 
 
Nakon dugogodišnjih priprema, na današnji dan 1876. godine, održana je konstituirajuća sjednica Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice, prve hrvatske krovne vatrogasne organizacije.

U drugoj polovini 19. stoljeća u tadašnje hrvatsko društvo iz srednje Europe dolaze ideje modernog ustroja vatrogastva. Vatrogastvo temeljeno na dobrovoljnom udruživanju građana, pokazalo se puno efikasnijim od drugih organizacijskih oblika. Ne samo da dobrovoljna vatrogasna društva postaju temelj protupožarne zaštite u velikom broju gradova i sela, već su uopće temelj društvenog života u mjestima u kojima djeluju.
 

Prvo dobrovoljno vatrogasno društvo je osnovano 1864. u Varaždinu, a prva profesionalna vatrogasna postrojba 1863. u Rijeci. Ideja dobrovoljnog vatrogastva brzo se širi, pa je već 1865. godine osnivano dobrovoljno vatrogasno društvo u Sisku, potom u Otočcu, Ludbregu, Zagrebu, ali i manjim mjestima poput Hrženice. Ta novonastala društva je trebalo povezati, kako bi hrvatski vatrogasci djelovali prema istim pravilima, koristili jednoobraznu opremu i lakše promovirali ulogu vatrogastva u društvu.
 
Od ideje do zajednice

Ideja o povezivanju vatrogasnih društava u zajedničku organizaciju krenula je iz Varaždina 1871. godine. Prvi konkretni sastanci po pitanju stvaranja krovne hrvatske vatrogasne organizacije održani su u Sisku 1873. godine. Pripremljena su pravila zajednice koje je Kraljevska hrvatsko-slavonsko-dalmatinska zemaljska vlada potvrdila 18. siječnja 1876.  Na današnji dan 1876. godine održana je konstituirajuća skupština Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice. Za prvog predsjednika izabran je Gjuro Stjepan Deželić, nadvojvoda zagrebačkog  dobrovoljnog vatrogasnog društva. Na ovoj dužnosti ostaje do smrti 1907. godine. Na konstituirajućoj sjednici Deželić je rekao okupljenima:

"Nikad, gospodo, liepše misli ni težnje od ove, da stupimo u slogu; jer slogom rastu male stvari, a nesloga sve pokvari, a nam upravo vatrogascem treba složna rada, da se uzmognemo ljudski oduprieti pogibeljnu neprijatelju imetka i blagostanja našeg ne baš bogata naroda.”
 
Temelji modernog hrvatskog vatrogastva
U ovom razdoblju nastaju elementi koje još danas poznajemo u hrvatskom vatrogastvu. Deželić 1882. godine piše "Obučevnik za dobrovoljno vatrogasce”, čime počinje povijest vatrogasnog izdavaštva u Hrvatskoj. Prvi stručni vatrogasni tečaj održan je 1891. u Zagrebu. Veliku ulogu u prenošenju vatrogasnog znanja ima pokretanje prvih vatrogasnih časopisa, "Vatrogasca”, potom i "Vatrogasnog vjesnika” 1896. godine,  koji, uz samo kratki period šezdesetih godina prošlog stoljeća, izlazi do danas. Pokretanje vlastitog časopisa i stručne literature, je veliki uspjeh u društvu u koje tek dolaze moderna gospodarske stremljenja, a stanovništvo je mahom nepismeno. Ovdje je vidljiva i velika uloga vatrogastva u promicanju narodnog jezika u vrijeme mađarizacije i germanizacije.

Istovremeno, čelništvo HSVZ-a radi na propisima o zaštiti od požara, s konačnim ciljem uvođenja zakona koji bi regulirao vatrogastvo na području tadašnje Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Uz inzistiranje na jedinstvenom sustavu vježbi, HSVZ stvara vlastiti sustav oznaka dužnost i vatrogasnih odlikovanja.
 
Novi ustroj, isti cilj

Hrvatska vatrogasna zajednica nastavlja djelovanje u svim državnim sustavima od osnutka HSVZ-a do danas. Iako je mijenjano njeno ustrojstvo i ime, cilj je ostao isti - promicanje vatrogastva kao bitnog elementa za sigurnost građana u modernom društvu. Hrvatska vatrogasna zajednica  danas djeluje kao središnji državni ured za vatrogastvo te nastavlja na promicanju vrijednosti na kojima je zasnovana Hrvatsko-slavonska vatrogasna zajednica davne 1876. godine.
 
Članak na istu temu
 
Objavljeno, 5. lipnja 2021.

Članak prenesen s https://hvz.gov.hr/vijesti/na-danasnji-dan-konstituirajuca-sjednica-hrvatsko-slavonske-vatrogasne-zajednice/2275
 
Fotografija naslovnice: Portal hrvatske tehničke baštine (pristupljeno 5. lipnja 2021.)
 

Od 1. lipnja zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru!

Od 1. lipnja zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru!
Loženje vatre na otvorenom prostoru regulirano je Odlukom o loženju vatre. Informirajte se o uvjetima ...

Odgađa se 16. stručni skup vatrogasaca

Odgađa se 16. stručni skup vatrogasaca
Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Primorsko-goranskoj županiji odgađa se najavljeni 16. stručni skup vatrogasaca ...

Priznanje "Naj pothvat u vatrogastvu" 2019. ide u Mali Lošinj

Priznanje
"Hoćeš li me spasiti?", pitao je životno ugroženi Luka kada mu se u izuzetno uskoj spilji ipak uspio približiti njegov spasitelj, vatrogasac Saša Mandić. Odgovo ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Uspješna akcija aktiva DDK JVP Grada Rijeke i Armade

Uspješna akcija aktiva DDK JVP Grada Rijeke i Armade
U povodu Dana sv. Florijana i rođendana Armade provedena akcija dobrovoljnog davanja krvi ...

Novi sustav rasvjete i video nadzora na creskom heliodromu

Novi sustav rasvjete i video nadzora na creskom heliodromu
Nakon dvomjesečnog prekida noćnih letova, creski heliodrom opet u punoj funkciji ...

Trend puštanja lampiona u zrak nije baš bezazlena aktivnost

Trend puštanja lampiona u zrak nije baš bezazlena aktivnost
Portal Vatrogastvo.hr ukazuje na nedostatak svijesti o požarnim opasnostima u lokalnoj zajednici ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se