Izvrstan primjer suradnje za bolju zajednicu - vatrogasci Cresa i Lošinja

Izvrstan primjer suradnje za bolju zajednicu - vatrogasci Cresa i Lošinja


 
 
 
 
Četiri su ključne odgovornosti vatrogasne službe:
 
1. Sudjelovanje u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i tehnoloških eksplozija
2. Gašenje požara i spašavanje života i imovine ugroženih požarom i tehnološkom eksplozijom
3. Pružanje tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama
4. Obavljanje drugih poslova i pomaganje u drugim izvanrednim okolnostima
 
Vatrogasci požarnog područja otoka Cresa i Lošinja jako dobro znaju da je obuka i vježba važna komponenta u dostizanju izvrsnosti vatrogasne službe. Posljednjih desetljeća ostvarena su značajna poboljšanja u obuci vatrogasnog osoblja, a time je povećana i njihova  sigurnost tijekom vatrogasnih intervencijama. Pored činjenice da se mnogi životi mogu spasiti kao rezultat obuke, postoji niz razloga za obuku i uvježbavanje vatrogasaca:
  • Vježbom vatrogasci poboljšavaju svoju izvedbu zadataka i uče nove vještine i tehnike, a time su na intervencijama sigurniji. 
  • Vatrogasci riskiraju svoje živote da bi spasili druge, a pravilnom obukom može se upravljati i rizicima.
  • Obukom i vježbama vatrogasci su učinkovitiji, a time su manje imovinske štete uzrokovane požarima.
  • Obuka i vježba vatrogascima nadomješta iskustvo koje se stječe u stvarnim situacijama. Dobrovoljnim vatrogascima iskustvo stečeno u kontroliranim uvjetima i pod vodstvom iskusnih instruktora od vitalne je važnosti, prije svega za njihovu sigurnost i uspješnost u stvarnim događajima.
  • Dobro osmišljene i kontinuirane vježbe održavaju dobrovoljne vatrogasce aktivnima i angažiranima. S obzirom na to da su dobrovoljni vatrogasci obično zaposleni kod nekog drugog poslodavca i u drugoj branši, potrebna im je obuka i vježbe koje će im pomoći da ostanu angažirani i aktivni.
  • Vježbe su potrebne za sve vatrogasce, profesionalne i dobrovoljne jer se njima osnažuju i unaprjeđuju njihove sposobnosti.
Vatrogasci Cresa i Lošinja svjesni su svega navedenog i činjenice da su jaki onoliko koliko su jaki oni koji će im prvi priteći u pomoć, a to su upravo oni: Javna vatrogasna postrojba Grada Mali Lošinj, DVD Lošinj i DVD Cres. S tom mišlju posljednjih su godina intenzivirali suradnju i organiziraju zajedničke vježbe. Ove je subote (6. ožujka 2021. godine) na području Grada Cresa, na temu gašenja požara stambenog objekta sa spašavanjem ugroženih osoba i sprječavanjem širenja požara, organizirana zajednička vježba cresko-lošinjskih vatrogasaca. Tridesetoro profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca su tijekom dvosatne vježbe izveli nekoliko scenarija taktičkih nastupa, u praksi proveli Plan aktivnog angažiranja vatrogasnih snaga svog požarnog područja, aktivirali logističku potporu akciji gašenja požara (opskrba dodatnom vodom za gašenje požara, zrakom za dišne aparate, dodatnom opremom, i sl.). 
 
 
Nakon završene vježbe, na terenu gdje je izvedena vježba, napravljena je kratka analiza izvršenih zadataka. Zapovjedništvo požarnog područja Cresa i Lošinja će naredni tjedan napraviti detaljnu analizu vježbe i naučene lekcije primijeniti već u sljedećoj vježbi.
 
Objavljeno 6. ožujka 2021.

Foto:
DVD Cres
 

Od 1. lipnja zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru!

Od 1. lipnja zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru!
Loženje vatre na otvorenom prostoru regulirano je Odlukom o loženju vatre. Informirajte se o uvjetima ...

Odgađa se 16. stručni skup vatrogasaca

Odgađa se 16. stručni skup vatrogasaca
Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Primorsko-goranskoj županiji odgađa se najavljeni 16. stručni skup vatrogasaca ...

Priznanje "Naj pothvat u vatrogastvu" 2019. ide u Mali Lošinj

Priznanje
"Hoćeš li me spasiti?", pitao je životno ugroženi Luka kada mu se u izuzetno uskoj spilji ipak uspio približiti njegov spasitelj, vatrogasac Saša Mandić. Odgovo ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Uspješna akcija aktiva DDK JVP Grada Rijeke i Armade

Uspješna akcija aktiva DDK JVP Grada Rijeke i Armade
U povodu Dana sv. Florijana i rođendana Armade provedena akcija dobrovoljnog davanja krvi ...

Novi sustav rasvjete i video nadzora na creskom heliodromu

Novi sustav rasvjete i video nadzora na creskom heliodromu
Nakon dvomjesečnog prekida noćnih letova, creski heliodrom opet u punoj funkciji ...

Trend puštanja lampiona u zrak nije baš bezazlena aktivnost

Trend puštanja lampiona u zrak nije baš bezazlena aktivnost
Portal Vatrogastvo.hr ukazuje na nedostatak svijesti o požarnim opasnostima u lokalnoj zajednici ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se