Izvrstan primjer suradnje za bolju zajednicu - vatrogasci Cresa i Lošinja

Izvrstan primjer suradnje za bolju zajednicu - vatrogasci Cresa i Lošinja


 
 
 
 
Četiri su ključne odgovornosti vatrogasne službe:
 
1. Sudjelovanje u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i tehnoloških eksplozija
2. Gašenje požara i spašavanje života i imovine ugroženih požarom i tehnološkom eksplozijom
3. Pružanje tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama
4. Obavljanje drugih poslova i pomaganje u drugim izvanrednim okolnostima
 
Vatrogasci požarnog područja otoka Cresa i Lošinja jako dobro znaju da je obuka i vježba važna komponenta u dostizanju izvrsnosti vatrogasne službe. Posljednjih desetljeća ostvarena su značajna poboljšanja u obuci vatrogasnog osoblja, a time je povećana i njihova  sigurnost tijekom vatrogasnih intervencijama. Pored činjenice da se mnogi životi mogu spasiti kao rezultat obuke, postoji niz razloga za obuku i uvježbavanje vatrogasaca:
  • Vježbom vatrogasci poboljšavaju svoju izvedbu zadataka i uče nove vještine i tehnike, a time su na intervencijama sigurniji. 
  • Vatrogasci riskiraju svoje živote da bi spasili druge, a pravilnom obukom može se upravljati i rizicima.
  • Obukom i vježbama vatrogasci su učinkovitiji, a time su manje imovinske štete uzrokovane požarima.
  • Obuka i vježba vatrogascima nadomješta iskustvo koje se stječe u stvarnim situacijama. Dobrovoljnim vatrogascima iskustvo stečeno u kontroliranim uvjetima i pod vodstvom iskusnih instruktora od vitalne je važnosti, prije svega za njihovu sigurnost i uspješnost u stvarnim događajima.
  • Dobro osmišljene i kontinuirane vježbe održavaju dobrovoljne vatrogasce aktivnima i angažiranima. S obzirom na to da su dobrovoljni vatrogasci obično zaposleni kod nekog drugog poslodavca i u drugoj branši, potrebna im je obuka i vježbe koje će im pomoći da ostanu angažirani i aktivni.
  • Vježbe su potrebne za sve vatrogasce, profesionalne i dobrovoljne jer se njima osnažuju i unaprjeđuju njihove sposobnosti.
Vatrogasci Cresa i Lošinja svjesni su svega navedenog i činjenice da su jaki onoliko koliko su jaki oni koji će im prvi priteći u pomoć, a to su upravo oni: Javna vatrogasna postrojba Grada Mali Lošinj, DVD Lošinj i DVD Cres. S tom mišlju posljednjih su godina intenzivirali suradnju i organiziraju zajedničke vježbe. Ove je subote (6. ožujka 2021. godine) na području Grada Cresa, na temu gašenja požara stambenog objekta sa spašavanjem ugroženih osoba i sprječavanjem širenja požara, organizirana zajednička vježba cresko-lošinjskih vatrogasaca. Tridesetoro profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca su tijekom dvosatne vježbe izveli nekoliko scenarija taktičkih nastupa, u praksi proveli Plan aktivnog angažiranja vatrogasnih snaga svog požarnog područja, aktivirali logističku potporu akciji gašenja požara (opskrba dodatnom vodom za gašenje požara, zrakom za dišne aparate, dodatnom opremom, i sl.). 
 
 
Nakon završene vježbe, na terenu gdje je izvedena vježba, napravljena je kratka analiza izvršenih zadataka. Zapovjedništvo požarnog područja Cresa i Lošinja će naredni tjedan napraviti detaljnu analizu vježbe i naučene lekcije primijeniti već u sljedećoj vježbi.
 
Objavljeno 6. ožujka 2021.

Foto:
DVD Cres
 

Mjere zaštite od Koronavirusa

Mjere zaštite od Koronavirusa
Upute vatrogasnim organizacijama ...

Od 1. lipnja zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru!

Od 1. lipnja zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru!
Loženje vatre na otvorenom prostoru regulirano je Odlukom o loženju vatre. Informirajte se o uvjetima ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

13. memorijal "Riječke vatre"

13. memorijal
13. memorijal "Riječke vatre" - Natjecanje vatrogasnih grupa u čast vatrogasaca Grada Rijeke poginulih na intervenciji prilikom spašavanja ljudi i imovine ...

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu
Informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice; Područje primjene i novi pravilnik NN 80/2021 - ...

Novi natječaj i nova prilika za gradnju i/ili opremanje vatrogasnih domova

Novi natječaj i nova prilika za gradnju i/ili opremanje vatrogasnih domova
7.4.1 „ULAGANJA U POKRETANJE, POBOLJŠANJE ILI PROŠIRENJE LOKALNIH TEMELJNIH USLUGA ZA RURALNO STANOVNIŠTVO, UKLJUČUJUĆI SLOBODNO VRIJEME I KULTURNE AKTIVNOSTI T ...

Akcija "Za Hrvatsku bez pasa na lancu"

Akcija
Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se