Izvrstan primjer suradnje za bolju zajednicu - vatrogasci Cresa i Lošinja

Izvrstan primjer suradnje za bolju zajednicu - vatrogasci Cresa i Lošinja


 
 
 
 
Četiri su ključne odgovornosti vatrogasne službe:
 
1. Sudjelovanje u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i tehnoloških eksplozija
2. Gašenje požara i spašavanje života i imovine ugroženih požarom i tehnološkom eksplozijom
3. Pružanje tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama
4. Obavljanje drugih poslova i pomaganje u drugim izvanrednim okolnostima
 
Vatrogasci požarnog područja otoka Cresa i Lošinja jako dobro znaju da je obuka i vježba važna komponenta u dostizanju izvrsnosti vatrogasne službe. Posljednjih desetljeća ostvarena su značajna poboljšanja u obuci vatrogasnog osoblja, a time je povećana i njihova  sigurnost tijekom vatrogasnih intervencijama. Pored činjenice da se mnogi životi mogu spasiti kao rezultat obuke, postoji niz razloga za obuku i uvježbavanje vatrogasaca:
  • Vježbom vatrogasci poboljšavaju svoju izvedbu zadataka i uče nove vještine i tehnike, a time su na intervencijama sigurniji. 
  • Vatrogasci riskiraju svoje živote da bi spasili druge, a pravilnom obukom može se upravljati i rizicima.
  • Obukom i vježbama vatrogasci su učinkovitiji, a time su manje imovinske štete uzrokovane požarima.
  • Obuka i vježba vatrogascima nadomješta iskustvo koje se stječe u stvarnim situacijama. Dobrovoljnim vatrogascima iskustvo stečeno u kontroliranim uvjetima i pod vodstvom iskusnih instruktora od vitalne je važnosti, prije svega za njihovu sigurnost i uspješnost u stvarnim događajima.
  • Dobro osmišljene i kontinuirane vježbe održavaju dobrovoljne vatrogasce aktivnima i angažiranima. S obzirom na to da su dobrovoljni vatrogasci obično zaposleni kod nekog drugog poslodavca i u drugoj branši, potrebna im je obuka i vježbe koje će im pomoći da ostanu angažirani i aktivni.
  • Vježbe su potrebne za sve vatrogasce, profesionalne i dobrovoljne jer se njima osnažuju i unaprjeđuju njihove sposobnosti.
Vatrogasci Cresa i Lošinja svjesni su svega navedenog i činjenice da su jaki onoliko koliko su jaki oni koji će im prvi priteći u pomoć, a to su upravo oni: Javna vatrogasna postrojba Grada Mali Lošinj, DVD Lošinj i DVD Cres. S tom mišlju posljednjih su godina intenzivirali suradnju i organiziraju zajedničke vježbe. Ove je subote (6. ožujka 2021. godine) na području Grada Cresa, na temu gašenja požara stambenog objekta sa spašavanjem ugroženih osoba i sprječavanjem širenja požara, organizirana zajednička vježba cresko-lošinjskih vatrogasaca. Tridesetoro profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca su tijekom dvosatne vježbe izveli nekoliko scenarija taktičkih nastupa, u praksi proveli Plan aktivnog angažiranja vatrogasnih snaga svog požarnog područja, aktivirali logističku potporu akciji gašenja požara (opskrba dodatnom vodom za gašenje požara, zrakom za dišne aparate, dodatnom opremom, i sl.). 
 
 
Nakon završene vježbe, na terenu gdje je izvedena vježba, napravljena je kratka analiza izvršenih zadataka. Zapovjedništvo požarnog područja Cresa i Lošinja će naredni tjedan napraviti detaljnu analizu vježbe i naučene lekcije primijeniti već u sljedećoj vježbi.
 
Objavljeno 6. ožujka 2021.

Foto:
DVD Cres
 

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Teme 17. Stručnog skupa vatrogasaca

Teme 17. Stručnog skupa vatrogasaca
Pogledajte program ovogodišnjeg stručnog skupa vatrogasaca ...

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju
Mali Lošinj će 8. listopada 2022. biti u znaku vatrogasaca sportaša. Ne propustite ovaj događaj! ...

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji
Zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke, Dario Gauš na Dnevniku Nova TV ...

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu
Informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice; Područje primjene i novi pravilnik NN 80/2021 - ...

Akcija "Za Hrvatsku bez pasa na lancu"

Akcija
Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se