Njemački i novljanski vatrogasci nastavljaju suradnju

Njemački i novljanski vatrogasci nastavljaju suradnju


 
 
 
Nakon što su nekoliko godina tijekom ljeta boravili u radnom kampu u Grčkoj, njemački vatrogasci udruženi u udrugu "Njemački vatrogasci pomažu", i ove su godine organizirali ljetni vatrogasni kamp. Petu godinu zaredom.
 
 
 
Osim temeljne aktivnosti, gašenja požara i rješavanja sve brojnijih tehničkih intervencija te brojnih aktivnosti u protupožarnoj preventivi, vatrogasci DVD-a San Marino Novi Vinodol poznati su i po druželjubivosti. Lako sklapaju poznanstva koja uglavnom prerastu u duboka prijateljstva. Jedno takvo poznanstvo je pred šest godina rezultiralo idejom da njemačke kolege svoj kamp iz Grčke presele bliže "rodnoj grudi" i dođu u Hrvatsku, u Novi Vinodolski. Sve ostalo je povijest.
 
 
 
Petu godinu za redom njemačke kolege dolaze u radni posjet "novljanskim" vatrogascima tijekom kojega razmjenjuju iskustva i znanja. Požari raslinja su u fokusu njihovog zanimanja i iskustva domaćina su neprocjenjiva te ih sa zanimanjem "upijaju". Program osposobljavanja za gašenje požara raslinja osmišljen je posebno za njih i provode ga vatrogasni časnici DVD-a San Marino Novi Vinodolski.
 
 
U sklopu programa provode se preventivne aktivnosti i brojne vježbe. Ima, naravno, vremena i za kupanje, izlete i druženja ali naglasak je i dalje na struci i tjelesnoj spremnosti. Kad smo kod tjelesne pripremljenosti, tjelovježba je nezaobilazna dnevna aktivnost, a nadogradnja na to je i hodnja od Novog do Bribira. Potpuno opremljeni za gašenje požara raslinja, njih dvadesetorica su noseći 25 kg tešku opremu, tu dionicu prohodali za sat vremena.
 
 
 
Ovo prijateljstvo "začinjeno" je još jednom akcijom. Zapovjednik njemačkih vatrogasaca istaknuo je da u goste nikad ne dolaziš praznih ruku. Njemački vatrogasci su i veliki donatori. Tijekom ovih pet godina donirali su brojnu opremu, kako "novljanskim" vatrogascima tako i vatrogascima DVD-a Kupjak, Mrkopalj, DVD-u Antunovac iz Slavonije te DVD-u Bilice u Šibeniku. 
 
 
Objavljeno, 17. kolovoza 2020.

Fotografije iz arhive DVD-a San Marino Novi Vinodolski

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Teme 17. Stručnog skupa vatrogasaca

Teme 17. Stručnog skupa vatrogasaca
Pogledajte program ovogodišnjeg stručnog skupa vatrogasaca ...

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju
Mali Lošinj će 8. listopada 2022. biti u znaku vatrogasaca sportaša. Ne propustite ovaj događaj! ...

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji
Zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke, Dario Gauš na Dnevniku Nova TV ...

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu
Informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice; Područje primjene i novi pravilnik NN 80/2021 - ...

Akcija "Za Hrvatsku bez pasa na lancu"

Akcija
Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se