Novi sustav rasvjete i video nadzora na creskom heliodromu

Novi sustav rasvjete i video nadzora na creskom heliodromu


 
 
 
 

Zahvaljujući inicijativi i upornosti creskih vatrogasaca creski heliodrom je nakon gotovo dvomjesečnog prekida noćnih letova ponovno u punoj fukciji.
 
 
 
Nakon što su zbog sigurnosti letenja i nepostojanja uvjeta za sigurno slijetanje helikoptera u noćnim uvjetima obustavljeni svi letovi, na creskom helidromu je instaliran novi sustav daljinskog video nadzora i rasvjete. Napajanje sustava izvedeno je putem solarnih čelija.  
 

Projekt uređenja helidroma ukupno je vrijedan 310.000 kn, a sa 100.000 kn sufinancirala ga je Primorsko-goranska županija. Predsjednik DVD-a Cres, Damir Kučić, jedan je od najzaslužnijih što je problem slijetanja helikoptera u noćnim satima riješen vrlo brzo nakon što su noćni letovi obustavljeni.
 
 
 

Nažalost, niti ovako značajan infrastrukturni objekt kakav je heliodrom, osobito značajan za sigurnost stanovnika otoka Cresa ali i njegovih gostiju, nije pošteđen od neodgovornih pojedinaca. Naime, osim raznog odpada kojeg su pojedinci znali "zbrinjavati" u neposrednoj okolici heliodroma, a to predstavlja dodatnu opasnost pri slijetanju i polijetanju helikoptera, neki "poduzetni građevinar", uz samu sletnu površinu istresao je gomilu neiskorištene betonske smjese koju će uz nemale troškove Grad Cres morati ukloniti. S ciljem sprječavanja takovog ponašanja, osim instaliranog videonadzora je Kučić je najavio i postavljanje ograde oko helidroma, ali i postavljanje prepreka koje će onemogućiti pristup neovlaštenim osobama.
 
 
Objavljeno, 17. kolovoza 2020.
 

Fotografije iz arhive DVD-a Cres
Naslovna fotografija: Detalj s jedne od vježbi creskih vatrogasaca na heliodromu
 

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Teme 17. Stručnog skupa vatrogasaca

Teme 17. Stručnog skupa vatrogasaca
Pogledajte program ovogodišnjeg stručnog skupa vatrogasaca ...

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju
Mali Lošinj će 8. listopada 2022. biti u znaku vatrogasaca sportaša. Ne propustite ovaj događaj! ...

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji
Zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke, Dario Gauš na Dnevniku Nova TV ...

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu
Informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice; Područje primjene i novi pravilnik NN 80/2021 - ...

Akcija "Za Hrvatsku bez pasa na lancu"

Akcija
Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se