Priopćenje za javnost JVP Grada Rijeke

Priopćenje za javnost JVP Grada Rijeke


 
 
 
 
Europski projekt SixthSense (Šesto čulo) pokrenut je u Donostiji-San Sebastián na inicijalnom on-line sastanku članova konzorcija koji je održan od 19. do 20. 05. 2020. Cilj projekta je podizanje razine sigurnosti pripadnika žurnih službi pri obavljanju svakodnevnih zadaća tako da se prati sveukupno zdravstveno stanje korisnika putem senzora koji omogućuje povratnu informaciju i pojačanu situacijsku svijest. 
 

Dana 19. i 20. svibnja, u virtualnom prostoru koji se dijeli između devet zemalja sudionica održan je početni sastanak projekta SIXTHSENSE financiranog od strane EU - „Pametni integrirani eXtreme okolišni zdravstveni monitor sa senzornim povratnim informacijama za poboljšanu situacijsku svijest". Projekt je multidisciplinarna inovacijska i istraživačka akcija s ukupnim ciljem razvijanja nosivog sustava praćenja zdravlja s taktilnim bio feedbackom zatvorene petlje, koji omogućuje pripadnicima žurnih službi u opasnim situacijama da prate svoje trenutno zdravstveno stanje. Omogućit će rano otkrivanje čimbenika rizika koji bi mogli dovesti do brzog pogoršanja zdravstvenih ili operativnih sposobnosti korisnika, korištenjem prediktivnih modela temeljenih na podacima multimodalnog biosenzora (npr. laktat, Na, K, HR, temperatura). Također će, kao alat za upravljanje timom, omogućiti praćenje svih raspoređenih pripadnika žurnih službi u stvarnom vremenu, pomažući povećati učinkovitost tima i operativnu sigurnost.
 
 
Kako bi se ubrzao tempo tehnološkog napretka usmjerenog na pripadnike žurnih službi, izvan okvira projekta, SIXTHSENSE će uspostaviti novu metodologiju istraživanja za njihovo održivo uključivanje u proces zajedničkog razvoja.
 

SIXTHSENSE se financira iz programa EU HORIZON 2020. kao 36-mjesečni projekt, s ukupnim financiranjem od 7.242.442,5 eura. Projektni konzorcij uključuje 21 organizaciju iz devet europskih zemalja, a koordinator je TECNALIA Research & Innovation (Španjolska). Projektni konzorcij sastoji se od tri sveučilišta: Sveučilište u Aalborgu (Danska), Universidad de León (Španjolska) i Technische Universitaet Chemnitz (Njemačka); pet europskih istraživačkih i tehnoloških organizacija: TECNALIA (Španjolska), Joanneum Research Forschungsgesellschaft (Austrija), BioNanoNet Forschungsgesellschaft (Austrija), Eucentre Foundation (Italija) i Tecnalia Srbija; dva predstavnika industrije: Jobst Technologies (Njemačka) i Methrom DropSens (Španjolska); pet MSP partnera: Senetics zdravstvena grupa (Njemačka), TeleGroup (Njemačka), Smartex (Italija), Global Electronic Solutions (Srbija), BiFlow Systems (Njemačka) s različitim područjima stručnosti. Projekt također uključuje aktivno sudjelovanje žurnih službi: GSS Srbija, GSS BiH i četiri vatrogasne postrojbe različitih profila iz Gumpoldskirchena (Austrija), Postojne (Slovenija), Rijeke (Hrvatska) i Pavia ( Italija), te Trening centar za spašavanje od požara i upravljanje rizikom - IFR (Austrija).
 
 
 
JVP Grada Rijeke sudjelovat će u ovom projektu kroz praktične aktivnosti na pripremi i ispitivanju krajnjeg proizvoda, dijeleći 157 godina iskustva i poznavanja stvarnih potreba, te ograničenja i izazova s kojima se vatrogasci susreću u ekstremnim uvjetima. JVP Grada Rijeke će sa svojim vatrogascima sudjelovati u zajedničkim aktivnostima kako bi pomogla konzorciju pribaviti odgovarajuće informacije o izloženosti okolišu, fizičkim naporima i visokim utjecajima stresa tijekom obavljanja vatrogasnih aktivnosti. U terenskom ispitivanju prototipa SIXTHSENSE JVP Grada Rijeke će pružiti svoje trening resurse (u ranijim fazama) i mogućnost obavljanja aktivnosti u realnim uvjetima (za kasniji prototip) za mjerenje razine stresa kod vatrogasca tijekom obavljanja vatrogasnih aktivnosti u gradskim i ruralnim sredinama, kao i u prirodi (šuma , planine, more, rijeke, jezera ...), gdje vatrogasci izvode sve vrste vatrogasnih intervencija (gašenje strukturnih požara, intervencije u industriji, gašenje požara na visokim objektima, gašenje šumskih požara, gašenje požara na plovnim objektima, spašavanje iz dubina i visina, USAR, spašavanje na vodi, ronilačke intervencije ...). Nadalje, JVP Grada Rijeke omogućit će i korištenje simulatora ponašanja požara u zatvorenom prostoru.
 
Priopćenje za javnost ENG 

Priopćenje za javnost HR
 

 
Objavljeno, 21. srpnja 2020.

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju
Mali Lošinj će 8. listopada 2022. biti u znaku vatrogasaca sportaša. Ne propustite ovaj događaj! ...

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu
Informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice; Područje primjene i novi pravilnik NN 80/2021 - ...

Akcija "Za Hrvatsku bez pasa na lancu"

Akcija
Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju ...

Novi natječaj i nova prilika za gradnju i/ili opremanje vatrogasnih domova

Novi natječaj i nova prilika za gradnju i/ili opremanje vatrogasnih domova
7.4.1 „ULAGANJA U POKRETANJE, POBOLJŠANJE ILI PROŠIRENJE LOKALNIH TEMELJNIH USLUGA ZA RURALNO STANOVNIŠTVO, UKLJUČUJUĆI SLOBODNO VRIJEME I KULTURNE AKTIVNOSTI T ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se