Promicanje novih postupaka pripadnika žurnih službi u epidemiji Covid - 19

Promicanje novih postupaka pripadnika žurnih službi u epidemiji Covid - 19


 
 
 
 
 
 
 
 
Prenosimo tekst s portala vatrogastvo.hr
 

 

 

Primjena novih postupaka spasilačkih službi u zemljama pogođenim pandemijom

 
 

Tijekom pandemije poput ove uzrokovane virusom COVID-19, uvođenjem nacionalnih ili regionalnih karantena  morat će se brzo uspostaviti novi postupci, ponekad često i "u hodu”, s obzirom da se žurne službe nalaze na novom i nepoznatom terenu. Međunarodno udruženje vatrogasnih i spasilačkih službi, poznatije po skraćenom nazivu "CTIF”, na svojoj web stranici donosi iskustva člana CTIF-ovih odbora Marca Aimoa Boota koji djeluje u Pijemontu u Italiji za vrijeme trenutnog prestanka normalnih životnih aktivnosti, uzrokovanog širenjem koronavirusa u vlastitoj regiji.

Kolega Marco navodi kako je u ovoj izvanrednoj situaciji njegov rad usmjeren na poticanje i promicanje suradnje i razmjene najboljih praksi među vatrogascima i drugim spasilačkim službama. Napominje kako se sve konstatacije navedene u nastavku temelje na njegovom osobnom iskustvu, dokazima i informacijama iz javnih medija koje je  prikupio. Ne predstavljaju službene izjave talijanskih vatrogasaca ili drugih talijanskih spasilačkih organizacija.

"Ključne preporuke za sve vatrogasce koji djeluju na nacionalnoj razini (zbog činjenice da u Italiji kao zasebna cjelina djeluje Nacionalni korpus) su:

Međusobna udaljenost svakog člana spasilačkog tima od najmanje 1 m.

Ukoliko nije moguće primijeniti razmak od 1 m među članovima tima, za vrijeme intervencije spašavanja potrebno je nositi sljedeću osobnu zaštitnu opremu (OZO) odnosno primijeniti određene preporučene mjere:

 • korištenje kirurške maske ​​odnosno odgovarajućeg pokrova na ustima (kako bi se spriječilo raspršivanje kapljica) + kaciga sa spuštenim vizirom,
 • korištenje rukavica od lateksa ili nitrila za jednokratnu upotrebu,
 • dosljedno provjetravanje prostorija i spasilačkih vozila,
 • povećanje broja vozila za spašavanje za svaku intervenciju kako bi se omogućila veća udaljenost među članovima tima unutar kabine,
 • svaki član spasilačkog tima s tjelesnom temperaturom iznad 37,5 ° C i otežanim disanjem ili nedostatkom daha mora ostati u kućnoj izolaciji,
 • pojačano čišćenje spasilačkih vozila.

S druge strane, protokolima hitne medicinske službe upravlja se na regionalnoj razini, dok su u nekim slučajevima  prilagođeni sigurnosnim pravilima lokalne organizacije), pri čemu su preporučene sljedeće mjere:

U slučaju sumnje ili proglašenja pozitivnog pacijenta zaraženog virusom COVID-19 nužna je žurna dezinfekcija vozila. Pritom valja računati na nedostupnost posade za nove spasilačke intervencije od najmanje 30-40 minuta te  posljedične gužve u ustanovama za pružanje hitne medicinske pomoći.

Osobna zaštitna oprema koju treba nositi u slučaju sumnje na pozitivnog pacijenta (tjelesna temperatura > 37,5 ° C i otežano disanje, nedostatak daha) ili kontakta s osobom za koju je potvrđena zaraza virusom COVID-19:

 • jednokratne rukavice od lateksa (2 para),
 • jednokratni dugi vodootporni plastični medicinski ogrtač,
 • zaštitne naočale za višekratnu upotrebu,
 • zaštitna maska koja zadovoljava specifikacije tipa FFP2 ili FFP3 (poželjnije),
 • jednokratne medicinske navlake za cipele,
 • dezinfekcijska sredstva (mješavina natrijevog hipoklorita (0,1-0,5%), etanol (62-71%), vodikov peroksid (0,5%)).

Osobna zaštitna oprema koju je potrebno koristiti za bilo koju drugu spasilačku misiju, čak i ako je pacijent asimptomatski (pregled na licu mjesta odnosno u stanu/kući osobe potrebno je izvesti na minimalnoj udaljenosti od 2,5 m od položaja pacijenta):

 • jednokratne rukavice od lateksa (1 par),
 • kirurška maska,
 • zaštitne naočale za višekratnu upotrebu.

Temeljna je obaveza dobro očistiti ruke sapunom i dezinfekcijskim sredstvima (prije, ukoliko je moguće za vrijeme i na kraju bilo koje spasilačke intervencije).

Odlaganje kontaminirane osobne zaštitne opreme dopušteno je samo u nekim bolnicama koje je odredio Odjel za  krizno upravljanje (nije tako jednostavno upravljati).

Ostale napomene:

 1. Eksponencijalna epidemiološka krivulja nove infekcije ključno je pitanje. To zahtijeva brzu reakciju u pogledu medicinske obrade u dijelu resursa i infrastrukture (posebno za područja intenzivne njege).
 2. Zatvaranje građana u samoizolaciju jedina je preventivna mjera koju treba uvesti što je prije moguće.
 3. Čišćenje/dezinfekcija prometnica ne čini se kao učinkovita mjera.
 4. Ne postoje službeni statistički podaci, no broj vatrogasnih intervencija vezanih uz požare i prometne nesreće općenito je u padu zbog prekida uobičajenog života u zemlji.
 5. Za prijevoz zaraženih pacijenata s barijatrijskim elementima (povećana tjelesna masa, op. a.) potrebno je zajedničko sudjelovanje KBRN timova i SAF-a (spašavanje iz visina i dubina).
 6. Općenito, postupak uklanjanja osobne zaštitne opreme nije tako jednostavan za timove koji pružaju hitnu medicinsku pomoć zbog nedostatka adekvatne prakse u redovnim spasilačkim misijama (potrebna je visoka razina pažnje i više respekta za kvalificirane pripadnike vatrogasne postrojbe koji su prošli obuku za kemijsko-biološko-radiološko-nuklearnu zaštitu) koje nisu povezane s virusom COVID-19.
 7. Flota helikoptera talijanskog vatrogasnog korpusa u pojedinim se slučajevima koristi za prebacivanje zaraženih pacijenata pomoću zrakoplovnih nosila "Biobag”.

 
Objavljeno, 19.03.2020.
 

Preneseno s web stranice:
http://vatrogastvo.hr/primjena-novih-postupaka-spasilackih-sluzbi-u-zemljama-pogodenim-pandemijom/
(stranici pristpljeno 19.03.2020.)
 
Izvorni tekts:
https://www.ctif.org/news/new-rescue-procedures-forced-place-pandemic-stricken-countries-lockdown
(stranici pristpljeno 19.03.2020.)
 
Naslovna fotografija:
https://primanovara.it/cronaca/coronavirus-in-isolamento-anche-12-vigili-del-fuoco-a-novara/
(stranici pristpljeno 19.03.2020.)

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju
Mali Lošinj će 8. listopada 2022. biti u znaku vatrogasaca sportaša. Ne propustite ovaj događaj! ...

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu
Informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice; Područje primjene i novi pravilnik NN 80/2021 - ...

Akcija "Za Hrvatsku bez pasa na lancu"

Akcija
Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju ...

Novi natječaj i nova prilika za gradnju i/ili opremanje vatrogasnih domova

Novi natječaj i nova prilika za gradnju i/ili opremanje vatrogasnih domova
7.4.1 „ULAGANJA U POKRETANJE, POBOLJŠANJE ILI PROŠIRENJE LOKALNIH TEMELJNIH USLUGA ZA RURALNO STANOVNIŠTVO, UKLJUČUJUĆI SLOBODNO VRIJEME I KULTURNE AKTIVNOSTI T ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se