Riječki La Voce del popolo o riječkim vatrogascima

Riječki La Voce del popolo o riječkim vatrogascima


Riječki dnevni list na talijanskom jeziku La Voce del popolo u izdanju izdavačke kuće EDIT objavio je članak o riječkim vatrogascima pod naslovom "Un'estate tranquilla per i pompieri fiumani" (Mirno ljeto za riječke vatrogasce).
 
 
Novinar popularnog dnevnog lista, kojeg prema procjenama izdavača prati oko 30.000 čitatelja (tiskano i internet stranica), je o ovogodišnjoj ljetnoj požarnoj sezoni razgovarao sa zamjenikom zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, Dariom Gaušem.
 
Šira javnost, što se tiče velikih požara, ljeto doživljava kao posebno kritično razdoblje za vatrogasnu službu i premda ono još uvijek traje, zaključuje se da je ono za vatrogasce proteklo bez većeg stresa, izuzme li se prošlotjedni požar u "Psihijatrijskoj bolnici Lopača". Dario Gauš naglašava da unatoč dojmu da su riječki vatrogasci imali mirno ljeto, posla nije manjkalo. Tijekom lipnja i srpnja riječki vatrogasci su na čak 145 događaja; 56 požarnih događaja i 89 tehničkih intervencija. Slična situacija bila je i prošle godine ali smo tada odlazili u pomoć kolegama u Dalmaciju.
 
Dario Gauš je istaknuo tri područja u Primorsko-goranskoj županiji na kojima se događaju veći požari raslinja; na masivu Učke, zatim uz željezničku prugu na pravcu Meja - Hreljin - Zlobin te crikveničko-vinodolsko zaleđe. Najčešći uzroci požara na Učki i u crikveničko-vinodolskom zaleđu su udari munja, a uz željezničku prugu željeznica. Jadan takav požar riječki vatrogasci gasili su i ovog ljeta.
 

 
 Nedostatak novčanih sredstava nam je veći problem od samih požara. Vatrogasna oprema je vrlo skupa. Jedan komplet osobne zaštitne opreme za vatrogasca košta u prosjeku 10.000 kuna. To je prilično velik izdatak, osobito za manje jedinice lokalne samouprave. Dodatan problem su i dotrajala vatrogasna vozila čija starost u pojedinim DVD-ima premašuje 30godina.  
 
 
Unatoč "mirnom" ljetu riječki vatrogasci ne miruju. Nema opuštanja jer uspješnost vatrogasne intervencije ovisi o znanju i uvježbanosti vatrogasaca, a riječki vatrogasci posebno rade na cjeloživotnom učenju i stalnim vježbama. Često ćete ih naći u županijskom vatrogasnom vježbalištu u Šapjanama - prvom vatrogasnom vježbalištu u Republici Hrvatskoj. Imamo velike planove u razvoju vježbališta i u budućnosti ga opremiti svom suvremenom tehnologijom i opremom za uvježbavanje vatrogasaca te izgradnjom nekoliko vježbovnih polja na kojima će se vatrogasci uvježbavati za sve zahtjevnije intervencije spašavanja. Izgradnja vježbališta je vrlo skup projekt i nadamo se da će dio tih troškova biti pokriven privlačenjem novca iz europskih fondova financiranja određenih projekata. Vježbalište je značajno ne samo za vatrogasce Primorsko-goranske županije već i za kolege iz drugih krajeva Hrvatske, a oni su naši česti gosti. Osim njih, na vježbalište dolaze i kolege iz Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, zaključio je zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, Dario Gauš. 
 
Objavljeno, 24. kolovoza 2018.
 

Izvor: http://lavoce.hr/cronaca/cronaca-fiumana/1741-un-estate-tranquilla-per-i-pompieri-fiumani
Fotografija naslovnice: Željko Jerneić

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Teme 17. Stručnog skupa vatrogasaca

Teme 17. Stručnog skupa vatrogasaca
Pogledajte program ovogodišnjeg stručnog skupa vatrogasaca ...

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju
Mali Lošinj će 8. listopada 2022. biti u znaku vatrogasaca sportaša. Ne propustite ovaj događaj! ...

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji
Zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke, Dario Gauš na Dnevniku Nova TV ...

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu
Informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice; Područje primjene i novi pravilnik NN 80/2021 - ...

Akcija "Za Hrvatsku bez pasa na lancu"

Akcija
Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se