Šapjane - referentni centar za potrese?

Šapjane - referentni centar za potrese?


Sudionici sastanka iskazali interes za daljnje zajedničke iskorake u Trenažnome centru Šapjane. Predloženo potpisivanje sporazuma o suradnji kojom bi Šapjane postale referentni centar za potrese.

 

Sredinom prosinca u Šapjanama je održan važan, inicijalni sastanak čelnih ljudi županijske Vatrogasne zajednice, predstavnika Primorsko-goranske županije i ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje sa svrhom definiranja statusa Trenažnoga centra u Šapjanama u okviru sustava civilne zaštite na razini Hrvatske. Domaćini su predložili formaliziranje suradnje s Državnom upravom, tj. potpisivanje sporazuma o zajedničkom ulasku u projekt kojim bi Šapjane dobile status referentnog centra za potrese.

 

Kao što je poznato, područje Primorsko-goranske županije, uz Dubrovnik i Zagreb, spada u tri najugroženija područja Hrvatske kada su u pitanju potresi. Upravo stoga županijska Vatrogasna zajednica i Primorsko-goranska županija već niz godina rade na sveobuhvatnoj pripremi svojih snaga iz sustava civilne zaštite za primjereno djelovanje u takvim situacijama. Iniciranjem sastanka s Draganom Lozančićem, ravnateljem DUZS-a, učinjen je dodatni korak, kako bi se definirala startna pozicija svih zainteresiranih strana za daljnju suradnju i zajedničko ulaganje u Šapjane.

 

Lozančić pohvalno o Šapjanama

 

Ravnatelj Lozančić pohvalio je tu inicijativu i sve dosad učinjeno u Šapjanama. - Ovo je impresivan projekt i treba ga pohvaliti jer se vidi da je u njegovo osmišljavanje utrošeno mnogo truda. Dobro je znati potencijale koji se nude na ovoj regionalnoj razini. Mi trenutačno radimo analizu sustava civilne zaštite u cijeloj Hrvatskoj što će obuhvatiti i obuku pripadnika tog sustava, tj. njegovih operativnih snaga. U drugom kvartalu 2018. godine Koordinaciji za domovinsku sigurnost predložit ćemo Strategiju razvoja sustava civilne zaštite. Mislimo da  Hrvatska treba imati jedno nacionalno središte i nekoliko regionalnih. Kod vas vidimo potencijal da postanete jedno od tih regionalnih središta. Vaš poligon pruža mogućnost za integraciju svih snaga sustava civilne zaštite i njihovo zajedničko educiranje i to je za pohvalu jer u katastrofama velikih razmjera mi moramo nastupati zajedničkim snagama. Šapjane imaju potencijal i na međunarodnoj razini. Stoga vas Državna uprava vidi kao potencijalnog partnera i u tom smislu pozdravljamo vaš prijedlog o suradnji. O konkretnijim uvjetima te suradnje  još je prerano govoriti, ali nakon usvajanja Strategije, sve će biti mnogo jasnije, rekao je Lozančić.

 

 

Projekt vrijedan 70 milijuna kuna

 

Na 16 hektara površine, koliko je velik kompleks u Šapjanama, osmišljeno je idejno rješenje za njegovu maksimalnu iskoristivost i prilagodbu svim snagama iz sustava civilne zaštite, a ne samo vatrogascima. Kako je istaknuo Mladen Šćulac, županijski vatrogasni zapovjednik.

 

 

Vizura cjelovitog Trenažnog centra u Šapjanama


Šapjane su strateški projekt od nacionalne važnosti, vrijedan 70 milijuna kuna, a zbog blizine Italije, Slovenije, pa i Austrije, može imati i međunarodnu važnost. – Pri osmišljavanju ovog projekta vodili smo se idejom da on bude dostupan i koristan svim sudionicima civilne zaštite. Naš je cilj da ovim centrom podignemo razinu obuke i rada općenito te da, sukladno potrebama svih članova sustava zaštite i spašavanja, organiziramo velike zajedničke vježbe. Cilj je i poboljšanje uvjeta za provođenje teoretske i praktične obuke i specijalističkoga usavršavanja operativnih pripadnika tog sustava, kao i rekonstrukcija, dogradnja i uređenje postojećih objekata te izgradnja smještajnih i vježbovnih kapaciteta u skladu sa svjetskim standardima. Prema postojećem idejnom rješenju, u Šapjanama bi se za potrebe vatrogasne struke trebali izgraditi vježbovni segmenti za gašenje požara u građevinskim i industrijskim objektima, za tehničke intervencije i gašenje požara u cestovnom i željezničkom prometu, segmenti za spašavanje iz ruševina, spašavanje iz dubina i s visina, vježbovni segment za akcidente s opasnim tvarima, obuku potražnih pasa, terensku vožnju. Sukladno potrebama drugih dionika sustava civilne zaštite, u planu je i izgradnja logističkih kampova za zbrinjavanje unesrećenih kod masovnih nesreća, vježbovnog segmenta za talačke krize i sl., pojasnio je Šćulac te naglasio da je početna dokumentacija Idejnog rješenja napravljena. – Očekujemo da će naši partneri pri realizaciji ovog zahtjevnog i skupog projekta biti i vatrogasne zajednice Istarske i Ličko-senjske županije, vatrogasne zajednice priobalnih županija, ostale vatrogasne zajednice u Republici Hrvatskoj te drugi dionici sustava civilne zaštite, a projekt će se kandidirati i za dobivanje sredstava iz EU fondova, naglasio je Šćulac.


 

 

Županija dosad uložila 3 milijuna kuna

 

Podsjetimo, kompleks bivše vojarne „Boršt" Vatrogasna zajednica PGŽ-a dobila je na uporabu i korištenje 2010. godine. Dosad je u taj projekt uložno oko tri milijuna kuna, većim dijelom iz županijskoga proračuna. Odmah po preuzimanju kompleksa, zamijenjena su krovišta glavne zgrade i triju stambenih bungalova te dvaju skladišta. Izvršena je i hitna sanacija elektro postrojenja za napajanje objekata električnom energijom, a u suradnji s Općinom Matulji i opatijskim Komunalcem izgrađen je novi opskrbni cjevovod u dužini od 1.700 metara. Prvi stambeni bungalov u potpunosti je obnovljen i opremljen, izgrađena su vježbovna polja za vrući trening, urbana spašavanja (potresi i ruševine) i potražne pse, platforma za akcidente s opasnim tvarima i slično. Ove godine u planu je uređenje vježbovnog polja na željezničkoj pruzi. – Svima je jasno da tako velik projekt ne možemo financirati na lokalnoj razini i zato tražimo strateške partnere. Zadovoljni smo dosad učinjenim, ali naša je želja da se sve planirano i ostvari. Kao pomorskoj zemlji potrebno nam je i vježbovno polje za intervencije na brodovima, treba nam i jezero za simuliranje spašavanja na vodi i rad s roniocima. Projektom smo predvidjeli i izgradnju skladišnog prostora, amfiteatra za ljetnu obuku, smještajne kapacitete za cca 70 ljudi, dvoranu za tjelovježbu, muzejski prostor. U ovom trenutku teško je reći kada će se sve to realizirati, ali je sigurno da ćemo nastaviti s provođenjem projekta, po fazama, sukladno financijskim mogućnostima. Pokušavamo na razini države stvoriti pretpostavke da ovaj poligon postane regionalni referentni centar. Smatramo da kompletan sustav zaštite i spašavanja mora biti umrežen, a Šapjane to mogu omogućiti i u tome vidimo našu šansu za privlačenje investitora, pojasnio je Slavko Gauš, predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a.

 

Šapjane - dobar primjer ostalima

 

Stav Primorsko-goranske županije o projektu u Šapjanama na sastanku je iznio zamjenik župana, Marko Boras Mandić. – Šapjane su jedan od lijepih primjera kako su bivši vojni objekti stavljeni u funkciju, čime je spriječeno njihovo propadanje. Županija se od početka uključila u projekt i financijski ga podupire. Želimo da ovo bude referentni centar te  pozivamo sve zainteresirane da se uključe u ovaj projekt. Vidimo potencijal Šapjana koje mogu postati važan trenažni centar i za susjedne zemlje, prije svega Italiju i Sloveniju. Glavni nam je cilj da naš sustav zaštite i spašavanja bude učinkovit, a obučni centar u Šapjanama tome može znatno pridonijeti, naglasio je Boras Mandić.

 

 

Nakon spomenutog sastanka u Šapjanama, potez je na Državnoj upravi koja treba procijeniti zaslužuju li Šapjane status referentnoga centra za potrese i status središta za izobrazbu operativnih postrojbi svih sudionika sustava zaštite i spašavanja. U vatrogasnoj zajednici PGŽ-a su optimistični i nadaju se što skorijem potvrdnom odgovoru mjerodavnih državnih institucija.

 

Objavljeno, 07.01.2018.


 
Teks i fotografije: Vanda Radetić - Tomić

Financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva pogođenog potresom od 28. prosinca 2020. godine.

Financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva pogođenog potresom od 28. prosinca 2020. godine.
Poziv za dostavu projektnih prijedloga
FINANCIRANJE SLUŽBI SPAŠAVANJA ...

Državna vatrogasna škola

Državna vatrogasna škola
Nove informacije i poziv kandidatima za upis u Državni vatrogasnu školu ...

Državna vatrogasna škola

Državna vatrogasna škola
Nove informacije o uvjetima upisa ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju
Mali Lošinj će 8. listopada 2022. biti u znaku vatrogasaca sportaša. Ne propustite ovaj događaj! ...

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji
Zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke, Dario Gauš na Dnevniku Nova TV ...

Analiza protupožarne sezone 2021.

Analiza protupožarne sezone 2021.
...donosi pregled aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH ...

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu
Informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice; Područje primjene i novi pravilnik NN 80/2021 - ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se