Šapjane postale Centar za obuku vatrogasnih K-9 timova

Šapjane postale Centar za obuku vatrogasnih K-9 timova


 
U akcijama potrage i spašavanja unesrećenih osoba psi imaju posebnu ulogu. Njihov vrlo razvijeni njuh, istančani sluh, sposobnost snalaženja u mraku, izdržljivost i prilagodljivost pokazali su se kao neprocjenjivi i nastojanju pronalaska nestalih, igubljenih ili zatrpanih osoba.
 
Zahvaljujući svojim izvanrednim sposobnostima, psi mogu skratiti vrijeme provedeno u potrazi, time povećavajući izglede da će nestala ili zatrpana osoba biti pronađena živa. Stručnjaci procjenjuju da jedan tim pasa može biti jednako učinkovit kao dvadesetak obučenih spašavatelja u akcijama potrage za nestalim ili zatrpanim osobama.
 
 
U prostorima Vatrogasnog vježbovnog centra u Šapjanama, dana 09. i 10. listopada 2020. godione, službeno je predstavljen prvi Centar za obuku vatrogasnih K-9 timova u Hrvatskoj.
 
U sklopu predstavljanja održavalo se i testiranje vatrogasnih K-9 timova iz cijele Hrvatske. Timovi su radili dnevne i noćne pretrage te zbrinjavanje unesrećenih i pripremanje za daljnji medicinski transport. Simulirani su stvarni uvjeti i svi timovi su morali biti neovisni i što se tiče energije i što se tiče prehrane.Spavali su u improviziranom kampu koji su sami podigli u svojim vlastitim šatorima. Ovo testiranje je bilo i odlična prilika za povezivanje sa drugim službama, a gosti su bili pripadnici vojne policije i carinske uprave koji su prezentirali svoj način rada.
 
 
Na kraju dvodnevnog testiranja dogovoren je nastavak suradnje te su Vatrogasni K-9 timovi pozvani na trening u vojni obučni centar u Dugom Selu.
 
Video link
 
Objavljeno, 15. listopada 2020.

Video:
Iz arhiva DVD-a Opatija

Državna vatrogasna škola

Državna vatrogasna škola
Nove informacije i poziv kandidatima za upis u Državni vatrogasnu školu ...

Mjere zaštite od Koronavirusa

Mjere zaštite od Koronavirusa
Upute vatrogasnim organizacijama ...

Spaljivanje biljnih ostataka loša je navika i prijetnja sigurnosti...

Spaljivanje biljnih ostataka loša je navika i prijetnja sigurnosti...
...ali i zdravlju. Emisije plinova nastalih spaljivanjem ozbiljno onečišćuju zrak i povećavaju zdravstvene rizike ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Analiza protupožarne sezone 2021.

Analiza protupožarne sezone 2021.
...donosi pregled aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH ...

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu
Informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice; Područje primjene i novi pravilnik NN 80/2021 - ...

Akcija "Za Hrvatsku bez pasa na lancu"

Akcija
Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se