Sniježna priča s Platka - je li sustav zakazao?

Sniježna priča s Platka - je li sustav zakazao?


Kad stvar krene po zlu i kad se čini da sustav ne funkcionira, vatrogasci su uvijek spremni!


Opće je poznato da nepromišljeni izletnici i avanturisti zadaju «glavobolje» spasilačkim službama. Međutim, vatrogasci DVD-a Jelenje te su srijede 24. siječnja 2018. iz nevolje spašavali jednu sasvim običnu obitelj koja je u prijepodnevnim satima osobnim automobilom krenula na Platak. 
 


Vođena GPS sustavom navigacije obitelj je krenula na izlet osobnim automobilom. Zbog snježnih nanosa cesta za Platak bila je tog dana neprohodna te je automobil zapeo u snijegu. Dojavu o događaju primio je Županijski centar 112 u ranim prijepodnevnim satima, a na mjesto događaja upućena je Hrvatska gorska služba spašavanja koja je izletnike vrlo brzo zbrinula i otpratila do Gornjeg Jelenja. U nastojanju da organizira izvlačenje vozila iz snježnog nanosa, vlasnik vozila pozvao je HAK, iz kojeg mu je rečeno da nemaju vozilo kojim bi mogli izvući vozilo iz sniježnog zapuha. Na koncu je u pomoć pozvao DVD Čavle. Operativci DVD-a Čavle su odmah pohitali na mjesto događaja. Međutim i njihovo je vozilo zapelo u snijegu te je na kraju pomoć stigla od vatrogasaca DVD «Ivan Zoretić Španac» iz Općine Jelenje koji su najprije zbrinuli spasitelje, a drugoga dana izvukli oba vozila.
 
 


Nesretni izletnici poziv za pomoć u izvlačenju vozila uputili su raznim službama, međutim, pokazalo se, nitko nije bio "nadležan". Poznato je da je organizacija "zimske službe" u nadležnosti općina, gradova i županija, a za poslove obavljanja "zimske službe" dodjeljuje se koncesijski ugovor. Davatelj koncesije izrađuje Program održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture na koncesijskom području te Izvedbeni program zimske službe. Zimska služba je pojam i uobičajeni izraz za cijeli niz radnji, mjera, postupaka i aktivnosti u zimskom razdoblju, koje imaju zadaću osigurati mogućnost odvijanja prometa cestama uz najveću moguću sigurnost sudionika u prometu i, jasno, uz prihvatljive troškove. Platak je poznato skijalište i odredište za mnoge posjetitelje, stoga je na tom području povećana mogućnost nezgoda. Ovaj slučaj pokazao je da je organizirani sustav zapeo na prvom vozilu ukopanom u snijegu. Događaj se zbio na nerazvrstanoj cesti o kojoj skrbi Općina Čavle (slika 1.). U šumskim uvjetima ta cesta je zbog snježnih nanosa problematična i pri dnu je prioriteta za čišćenje. Prema svemu sudeći na ovoj cesti nisu izvedeni neophodni radovi održavanja cesta u zimskom razdoblju, a prije svega obilježavanje rubova kolnika i obavješćivanje javnosti o stanju i prohodnosti cesta te upozoravanje korisnika cesta odgovarajućim znacima i pločama obavještenja. Organizirano uklanjanje vozila ostavljenih na kolniku ceste nećemo ni spominjati. Kalvarija izletnika koji nije znao kome se obratiti da mu izvuče autu iz snijega ukazuje da ni "Stručne službe" nisu imale ili nisu pokrenule sustav međusobnog informiranja i zajedničkog djelovanja u ovakvim situacijama. 


"U više navrata imali smo iste ili slične intervencije na tom području. Stoga smo predložili načelnici Općine Čavle, gospođi Ivani Cvitan Polić, da se navedena cesta do proljeća zatvori za sav promet fizičkom barijerom. Načelnica se složila s našim prijedlogom i obećala da će navedena dionica ceste biti zatvorena u kratkom roku, također zahvalila se našem društvu na predanom radu i pomoći u spašavanju turista i izletnika”, naglasio je Reljac dodajući da upravo radi takvih intervencija dobrovoljno vatrogasno društvo "Ivan Zoretić - Španac, Jelenje" kreće u realizaciju izgradnje Vatrogasno-spasilačkog centra Grobnik u kojem bi u sklopu novog vatrogasnog doma, bile uređene sobe za privremenu pomoć u slučaju većih nezgoda, kao što su požari ili poplave, te baza zimske službe. Općina Jelenje je potpisala ugovor upravo s DVD Jelenje, koji je opremljen svom potrebnom opremom za obavljanje čišćenja snijega u zimskim uvjetima. Zapovjednik Marino Reljac pojasnio je zašto je to dobra smjernica za unapređenje postojećeg stanja.


"Vatrogasci su dio zajednice i zato time puno bolje razumiju i prepoznaju čovjeka u nevolji. Nisu privatna firma i ne posluju s dobiti, već sve prihodovano ulaže u potrebnu opremu. Mi vatrogasci smo  uvijek spremni, u najkraćem roku izaći na teren i pružiti pomoć, u bilo koje doba dana (0/24 - 365 dana). DVD Jelenje, kao koncesionar izlazi na sve dionice prema potrebi, a osobito ako dobijemo dojavu da su ljudi u posrednoj ili neposrednoj opasnosti. Naša želja je ukazati, time ne opravdavamo nepromišljene postupke izletnika ili avanturista, da se u trenutku kad se nesreća dogodi uvijek treba intervenirati, bez obzira na razloge nastanka događaja”, zaključio je Reljac.
 

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

Teme 17. Stručnog skupa vatrogasaca

Teme 17. Stručnog skupa vatrogasaca
Pogledajte program ovogodišnjeg stručnog skupa vatrogasaca ...

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju
Mali Lošinj će 8. listopada 2022. biti u znaku vatrogasaca sportaša. Ne propustite ovaj događaj! ...

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji
Zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke, Dario Gauš na Dnevniku Nova TV ...

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu
Informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice; Područje primjene i novi pravilnik NN 80/2021 - ...

Akcija "Za Hrvatsku bez pasa na lancu"

Akcija
Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se