Umro je naš kolega, gospodin Marijo Renka

Umro je naš kolega, gospodin Marijo Renka


 
 
 
 
 
 

Dana, 12.9.2019.godine, prerano nas je napustio naš dragi suprug, otac, prijatelj i kolega vatrogasac Marijo Renka.

Marijo je rođen 26.5.1962. u Ravnoj Gori gdje provodi djetinjstvo i mladost. Sa svojih 12 godina, 1974. godine pristupa DVD-u Ravna Gora gdje se već kao dijete ističe svojom voljom i zanimanjem za vatrogastvo. U tom društvu započela je njegova velika ljubav prema vatrogastvu koja  se nije promijenila do kraja života. 

Krajem 80-ih godina seli iz svoga rodnog kraja u Omišalj gdje započinje s radom u Dina petrokemiji kao profesionalni vatrogasac. Ovdje zasniva obitelj sa svojom dragom suprugom Betinom s kojom u ljubavi dobiva sina i kćer, Roberta i Melaniju. Jedina ljubav koja je bila veća od one prema vatrogastvu, bila je prema njegovoj obitelji koju su prošle godine upotpunili unuka Leana i unuk Renato.

Ljubav prema dobrovoljnom vatrogastvu ne gasi se odlaskom iz Ravne Gore već 1988. godine pristupa DVD-u Njivice. Svoj vatrogasni put prelazi stepenicu po stepenicu, od vatrogasca do vatrogasnog časnika I.klase. Od svog uključenja u dobrovoljno vatrogastvo nesebično i predano obavlja sve zadatke koji se pred njega stavljaju pa tako obnaša dužnosti operativnog člana, člana upravnog odbora, spremištara (od 1988. do 2009. godine), člana zapovjedništva društva (od 2009. do 2013.g.) i na kraju, zamjenika predsjednika DVD-a Njivice (od 2013. do 2017.g). Osim spomenutih funkcija koje je  obavljao, ostavlja veliki trag u radu s djecom i mladeži od kojih su sada neki postali i operativni članovi našega Društva.

1985. stječe zvanje vatrogasnog dočasnika u DVD-u. Vatrogasnim časnikom postaje 1990., a vatrogasnim časnikom I.klase 2007. g.

Većinu svog slobodnog vremena provodio je u DVD-u, a nesebično je dijelio svoje znanje i iskustvo. Svojim vedrim duhom , entuzijazmom i primjerom u vatrogastvu privukao je mnoge generacije. 2002. g. sastavlja ekipe mladeži, svoj ponos kako je često znao reći za ekipe u koje  usađuje vatrogasne, a i životne vrijednosti.

Za svoj rad nagrađen je brojnim priznanjima.  Odlikovan je za posebne zasluge 1984. godine,  a 1998.g. dobiva spomenicu za 10 godina aktivnog rada u DVD-u Njivice.  2002.godine dobiva brončanu vatrogasnu medalju, a 2007.g. srebrnu vatrogasnu medalju. 2008.g. dobiva vatrogasnu spomenicu za 20 godina aktivnosti u DVD-u Njivice.  Za  40.godina aktivnosti u vatrogastvu, 2014. godine dobiva vatrogasnu spomenicu.

Unatoč teškoj bolesti s kojom se  borio, do zadnjeg dana bio je aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Njivice.

 

 

Tvoji vatrogasci ti poručuju:

Iako ti to možda nikada nismo rekli, ti si bio duša našeg DVD-a, ti si bio naš dobri duh koji je uvijek bio tu za svih nas, koji je poznavao svaki kutak našeg vatrogasnog doma, vatrogasnih vozila, ali i nas samih.

Ovo nije kraj, danas se rastajemo od tebe, uvjereni da će nam se jednoga dana putevi ponovo ispreplesti.  Nikada te nećemo zaboraviti jer si se svojim nesebičnim odricanjem zauvijek urezao u naša srca i sjećanja.

Neka ti je vječna hvala i slava!

 

Pogreb dragog nam pokojnika održat će se u subotu, 14. rujna 2019.godine u 16:00 sati, na mjesnom groblju u Kupjaku.


Objavljeno, 13. rujna 2019.

 


Oprez prilikom spaljivanja biljnog otpada!

 Oprez prilikom spaljivanja biljnog otpada!
Javna vatrogasna postrojba Opatija podsjeća građane ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju
Mali Lošinj će 8. listopada 2022. biti u znaku vatrogasaca sportaša. Ne propustite ovaj događaj! ...

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu
Informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice; Područje primjene i novi pravilnik NN 80/2021 - ...

Akcija "Za Hrvatsku bez pasa na lancu"

Akcija
Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju ...

Novi natječaj i nova prilika za gradnju i/ili opremanje vatrogasnih domova

Novi natječaj i nova prilika za gradnju i/ili opremanje vatrogasnih domova
7.4.1 „ULAGANJA U POKRETANJE, POBOLJŠANJE ILI PROŠIRENJE LOKALNIH TEMELJNIH USLUGA ZA RURALNO STANOVNIŠTVO, UKLJUČUJUĆI SLOBODNO VRIJEME I KULTURNE AKTIVNOSTI T ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se