Zatvarate li vrata spavaće sobe kad idete na spavanje?

Zatvarate li vrata spavaće sobe kad idete na spavanje?


"Burn to learn" (Zapali da bi naučio) jedno je geslo UL Firefigter Safety Research Institute (FSRI) ili prevedeno Instituta za sigurnost vatrogasaca. UL Institut za sigurnost vatrogasaca istražuje procese gorenja i unapređuje znanje i razumijevanje procesa razvoja požara i usporedo razvija vrhunsku, praktičnu edukaciju vatrogasaca koja je cilj što veća sigurnost vatrogasaca i učinkovitija zaštita ljudi i imovine. 
 
Kad dođu na mjesto požara, učinkovitost vatrogasca ovisi o njihovoj sposobnosti da poduzmu mjere temeljene na obuci, iskustvu i znanju. Što više znaju o dinamici požara i učinkovitosti različitih taktika vatrogastva u modernom požarnom okruženju, to su pripremljeniji za sigurno i učinkovito obavljanje iznimno zahtjevnog posla. UL FSRI je svojim radom i istraživanjima u proteklih desetak godina omogućio mnogim vatrogascima besplatan pristup vatrogasnim istraživanjima, sve kroz katalog tečajeva e-učenja.

U suradnji sa savjetodavnim odborom kojeg čine brojni vatrogasci iz čitavog svijeta (dvojica vatrogasnih instruktora Primorsko-goranske županije članovi su odbora), UL FSRI istražuje stambene, komercijalne i industrijske požare detaljnim ispitivanjem, terenskim ispitivanjem ali i modeliranjem kako bi se replicirali stvarni požari s kojima su se vatrogasci borili. Rezultati istraživanja prezentiraju se kroz interaktivne tečajeve koji su na globalnoj razini doprli do tisuća vatrogasaca.
 
  

Rezultati istraživanja nisu namijenjeni samo vatrogascima već i širokoj javnosti. Stiv Kerber (na slici čuči prvi s lijeva), voditelj UL FSRI je jedno njihovo istraživanje predstavio i skupini nasumice odabranih građana. Cilj je bio osvijestiti građane o potrebi poduzimanja brojnih preventivnih mjera zaštite od požara u kućanstvu. Osnovno pitanje koje su istraživači UL FSRI postavili građanima bilo je - "Zatvarate li vrata svoje spavaće sobe kad idete na spavanje"? Očekivano, većina vrata ne zatvara iz raznih razloga. Nakon toga je odabranoj skupini građana zorno prikazana situacija stvarnog razvoja požara u stambenom prostoru te što se događa za vrijeme požara, kako se širi požar i posljedice požara. Spavaća soba čija su vrata tijekom požara bila zatvorena ostala je netaknuta, dok je u drugoj sobi požar ostavio vidljive tragove djelovanja dima i topline nastale u požaru. Građani su izravnim uvidom u eksperiment mogli zaključiti, da su im izgledi preživljavanja u požaru daleko veći ako su im tijekom spavanja vrata sobe zatvorena.
 
Video istraživanja možete vidjeti u nastavku.
 

 
Objavljeno, 06. studenoga 2019.

Izvor:
https://ulfirefightersafety.org/ 

Financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva pogođenog potresom od 28. prosinca 2020. godine.

Financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva pogođenog potresom od 28. prosinca 2020. godine.
Poziv za dostavu projektnih prijedloga
FINANCIRANJE SLUŽBI SPAŠAVANJA ...

Državna vatrogasna škola

Državna vatrogasna škola
Nove informacije i poziv kandidatima za upis u Državni vatrogasnu školu ...

Državna vatrogasna škola

Državna vatrogasna škola
Nove informacije o uvjetima upisa ...

Glasilo

Glasilo
“Nazovi 193” strukovni list primorsko-goranskih vatrogasaca. ...

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju

12. međunarodna utrka vatrogasaca u Malom Lošinju
Mali Lošinj će 8. listopada 2022. biti u znaku vatrogasaca sportaša. Ne propustite ovaj događaj! ...

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji

Godišnjica potresa i Sisačko-moslavačkoj županiji
Zamjenik zapovjednika JVP Grada Rijeke, Dario Gauš na Dnevniku Nova TV ...

Analiza protupožarne sezone 2021.

Analiza protupožarne sezone 2021.
...donosi pregled aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH ...

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu

Novi provedbeni propisi Zakona o vatrogastvu
Informacijski sustav Hrvatske vatrogasne zajednice; Područje primjene i novi pravilnik NN 80/2021 - ...

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se